pondělí 30. března 2009

V Kvasicích se může slavit!

V posledním kole Okresního přeboru družstvo Kvasic sehrálo rozhodující utkání o postup do Krajské soutěže v Litenčicích. V tomto utkání šlo o všechno a doposud vedoucí celek Kvasic potřeboval k jistému postupu vyhrát. Zápas to byl opravdu vypjatý a naprosto vyrovnaný. Povzbuzen nejistou hrou v posledních partiích jsem měl
z mého mladého soupeře respekt. V hlavní variantě Italské hry jsem se proto černými smířil
s opakováním tahů a již chtěl podepsat partiář. Můj protivník však odbočil a v partii se pokračovalo tahem 14. Je5 (viz diagram).
Dále následovalo: -14... 0-0 15. Jxc6 De8+ 16.Kf1 Jb6 17. Db3 Dxc6 18. Vc1 Se6 s již jasnou výhodou černého. Partii jsem nakonec vyhrál, ale ještě nebylo zdaleka nic rozhodnuto.

Na druhé šachovnici výborně hrající a klidně sedící Petr Špaňhel se dostal po neúmyslném rozptylování jedním z hráčů málem do pozice, kterou již sám Petr hodnotil jako remízovou.
Vše jsem viděl a trnul při ústupu soupeřova krále. Po správném Kh5 by partie skončila zřejmě smírně.
Král však neustoupil na pole h5, ale chybně na f6 a Petr partii po několika forsírovaných tazích vyhrál. Všichni jsme si oddechli! Další velmi důležitý bod přidal Mirek Hora a v samotném závěru rozhodující remízu vybojoval Radoslav Kašpárek.
Hráči Kvasic se již můžou radovat z postupu a náležitě to oslavit!
Celá soutěž zde.
Další podrobnější informace ze zápasu zde.

pondělí 23. března 2009

ŠK Zlín E - TJ Sokol Vizovice

V předposledním kole Krajské soutěže - východ, zavítalo družstvo Vizovic do Zlínka. Přiznávám, že jsme zde dostali nečekaně do držky! V zápase jsme rychle prohrávali 2:0. Jeden z našich hráčů se totiž mylně domníval, že nechal mobil doma. Ostatní partie nenaznačovaly také žádnou možnost k obratu utkání, jen Jirka Vala stál poměrně dobře a jako jediný svou partii vyhrál. Celek Zlínka vyhrál zaslouženě. Jen mě překvapilo, jak rychle jsme byli vystrkáni z hrací místnosti. Kapitán nám musel peníze vyplatit na ulici.
No nic, budeme se těšit na viděnou zase někdy u nás!

Na vysvětlenou uvádím, že těch 50 korun nebyly prémie za prohraný zápas, jak vtipkoval jeden z domácích hráčů. Padesátikorunu dostal každý hráč Vizovic, který se k zápasu jen dostavil. Individuální prémie pak obdrželi všichni podle svého výsledku. O jaké finanční částky se jedná uvádět nebudu, protože není možné, aby ve Vizovicích hráli všichni!
Více o soutěži zde.

pondělí 16. března 2009

TJ Sokol Kvasice - ŠK RAPOS Sulimov

Šachový oddíl TJ Sokol Kvasice má nakročeno k postupu do Krajské soutěže! V 10. kole porazil doma ŠK RAPOS Sulimov a pokud vyhraje i v posledním kole, je jasným vítězem Okresního přeboru.
Hostuji zde již druhou sezonu a letos nás posílil i můj spoluhráč z Vizovic Petr Špaňhel, kterému tato soutěž opravdu svědčí.
Předkládám zajímavou pozici z mé partie, kterou jsem po nepříliš dobré oběti figury, spojené s nepřesnou hrou po zásluze prohrál. Kupodivu byla ještě šance na záchranu (viz diagram).
Poslední tah mého soupeře byl - 23...gxf5. Na poli f5 stál bílý pěšec a já se děsil pokračování - 23...Vh8. Byl jsem rád, že dáma má zase prostor a může hrát. Zahrál jsem však velmi slabé Dh5+? Výborný tah 24.Vf1! mi dával dokonce výhodu! Mé Elo mi bohužel zabránilo najít po obraně Sc8 další velmi silný tah 25.Ve1 s hrozbou Vxg7+ a výhodou bílého. Dal jsem si proto radostně šach dámou a po chvíli se vzdal. Celá soutěž zde.

Dnes mi přišla pozvánka na mezinárodní turnaj FIDE Open Staré Město 2009. Po předvedené hře v několika posledních partiích, nemůžu přece připustit, aby na mém krásném FIDE Elu soupeři parazitovali!

středa 11. března 2009

Nový světový rekord v sériovém matu střelcem!

Miloš a Radovan Tomaševič v letech 1980 - 1998 odvedli v oblasti sériových problémů skutečně spoustu práce! V tomto období vytvořili tito autoři nespočet délkových rekordů. V chytrých tabulkách je zaznamenána jen část z jejich rozsáhlé tvorby. Jsou také autory rekordní úlohy, ve které matuje bílá věž (ser.-#125). Tento problém je také zanesen v chytré tabulce. Jedná se o rekord s 18 kameny v sériovém matu (viz diagram), ve kterém tahá jen bílý. Posledním tahem v sérii bílý dává mat.
Pokoušel jsem se vytvořit nový rekord ve kterém matuje bílá věž, ale již dávno existuje a navíc jsem byl o tah překonán! Poslední tah v sérii je 125. Ve4#.

Prodloužil jsem však o 1 tah původní rekordní sériový mat, ve kterém matuje bílý střelec (viz diagram). Po sérii 110 tahů bílého vznikne na šachovnici mat bílým střelcem.

Je pravdou, že staří mistři by se možná pousmáli , ale inspiroval mne Ljubomir Ugren, který podobné rekordy s jednotlivými kameny publikoval již v sériovém pomocném matu (The Problemist 3/2006).

neděle 8. března 2009

TJ Sokol Vizovice - ŠK Zbrojovka Vsetín B

V 9.kole Vizovice podlehly doma Zbrojovce Vsetín. Zápas se nevyvíjel již od začátku podle našich představ. Po prohře Stanislava Javory (7 šach.) a našeho kapitána (5) to nevypadalo vůbec dobře, protože všechny ostatní partie byly vyrovnané.
Poučen partií ve Slavičíně jsem hrál celkem pozorně a po 28. tahu jsem měl již o 2 pěšce více.
Ukolébán dobrou pozicí jsem opět soupeře mile potěšil!
Po nejlepším tahu bílého 30. a4 jsem našel výborný plán!(viz diagram)
Nabyl jsem dojmu, že nejlepší bude na nic nečekat a pozici otevřít. Zahrál jsem proto neuvěřitelné -30...e4?? Spokojeně hledím do pozice a najednou vidím 31. Jf5+! Soupeř ten tah určitě zahlédl ještě dřív než já, ale stále přemýšlel.
Modlil jsem se, leč nic nepomohlo.
Přišel trest za moji slepotu v podobě tahu 31. Jf5+! Už jsem očekával, že "budem rypákom ryť zemegulu ako červená myš"!
Zní to neuvěřitelně, ale i v této partii jsem nakonec bodoval. Hrál jsem v několika šachových oddílech, ale hráči Vizovic i když nehrají (zatím) žádnou vyšší soutěž, jsou velmi morálně vyspělí. Nikdo svými gesty mému soupeři nic nenaznačil! Celá soutěž zde.

čtvrtek 5. března 2009

Miloš Tomaševič

Mezi světové skladatele problémového šachu patří jednoznačně srbský skladatel Miloš Tomaševič.
Mezi problémisty je to autor tak známý, jako pro praktické hráče jméno Kasparov.
Miloš Tomaševič se narodil v rodině diplomata ve Vídni v roce 1928. Vystudoval práva a ekonomii. Jeho první zaměstnání bylo v cizí obchodní firmě TEHNOKOMERC. Později pracoval ve Federálním finančním ministerstvu pro zahraniční obchod, kde byl vysoce považovaný pro jeho lidskou ctnost.

Miloš Tomaševič patřil mezi uznávané specialisty na sériové problémy. Chytré tabulky pochází vlastně z jeho kuchyně!
Ve Zlínku se před 30 lety také skládaly úlohy tohoto typu, ale srbský skladatel si z pomyslného koláče ukousl opravdu pořádné sousto. Další autoři v porovnání s Tomaševičem již jen posbírali, co odpadlo od stolu!
Znám téměř všechny rekordní problémy tohoto autora a mnoho hodin jsem hledal, zda mistr snad něco nepřehlédl.
Kromě zaváhání v sériovém patu ser.=73 jsem již žádnou "slabinu" nenašel!
Mezi nejznámější Tomaševičovi rekordní úlohy patří určitě následující.



Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...