středa 31. srpna 2011

ZÁHADA JEDNOHO POMOCNÍKU

Známý moravský skladatel pan Stanislav Juříček mi poslal velmi zajímavou úlohu ke zveřejnění na mém blogu. Jedná se o pomocný mat 2.tahem, který má údajně 2 řešení. V pomocném matu začíná černý a snaží se tahat tak, aby mu mohl dát bílý mat. Černý vlastně spolupracuje s bílým ze všech sil. Ukázal jsem pomocný mat 2.tahem programu Popeye a řešení opravdu během zlomku vteřiny našel. Druhé řešení však nikoliv! Nepomohla ani nápověda, že je potřeba použít k vyřešení retrográdní analýzu. Program Popeye trvá na tom, že tento pomocný mat má jen 1 řešení! Kdo má tedy pravdu, autor pomocníku nebo program Popeye?

Připomínám, že více než před 3 lety zde byla uveřejněna podobná úloha, kterou šlo vyřešit jen s pomocí retrográdní analýzy, tedy zpětné analýzy pozice. Tuto retroúlohu tehdy rozbil pan Josef Stašiak z Kvasic a získal tak s okamžitou platností titul FIDE mistr řešení! Nebude se podobná situace opět po letech opakovat?
(SHX153)


Objevit první řešení v pomocném matu na diagramu Vám, myslím, mnoho práce nedá. Motivem je blokáda pole e4 a dvojšach na 3. řadě: 1.Ke3 Vxa3 2.Dxe4 Sxd2#. Ale jedno řešení by bylo málo! Zpravidla se takový pomocník koncipuje tak, aby druhé, event. další řešení logicky i esteticky navazovalo na to úvodní. V daném případě, matuje-li střelec z pole d2, mělo by to být dvojšachem i z d6. Myšlenka je sice správná, jenže po chvíli zjistíte, že to tak jednoduché není a vše naráží na ústupovém poli e3. Po několika bezvýsledných pokusech nám přijde na mysl: "Je ta pozice vůbec legální?" Jednoduchý důkaz ukazuje, že ano. S figurami problém není a podobně je tomu i u pěšců. Bílý hrál jen gxh3, ostatní jsou původní. A u černého? Pěšci a3, b7, c4, d7 a g5 jsou původní, d4 přišel ze sloupce "e", jen Pg4 měl dvě možnosti - mohl přijít jak ze sloupce "f", tak i "h" (pravděpodobněji to bylo z "f", ale to není podstatné). Každopádně je ale pěšců jen sedm, osmý chybí. Kardinální problém ovšem zůstává: "Tak, kde to druhé řešení vlastně je?" K jeho určení nám pomůže jen retrográdní analýza se zásadní otázkou: "Pokud vznikla tato pozice, jaký byl poslední tah bílého?"

A tady, milí přátelé, svůj výklad pozice přeruším a další analýzu nechám na Vás. V ní totiž musíte provést dva kroky. Předně je potřeba rozklíčovat tu poslední otázku, nu a pokud se Vám to podaří, pak objevit ono druhé řešení. Přeji Vám příjemnou zábavu!
(Stanislav Juříček)

neděle 14. srpna 2011

Zlínek v databázi WinChloe!

Snad každý skladatel zná nebo určitě slyšel o této velké databázi, která momentálně eviduje 400 692 problémů. Samozřejmě jsem byl zvědavý, kolik úloh v databázi mám, nebo přesněji, jestli tam vůbec nějakou mám. Přístup do databáze je však placený, proto jsem se obrátil přímo na správce. Pan Christian Poisson mi odpověděl, že v databázi WinChloe mám 72 záznamů. Z toho čísla se mi úplně zatočila hlava! Tolik jsem rozhodně nečekal.
Vím ale také, že úloh které byly publikovány na mém blogu v databázi WinChloe moc není. Daly by se spočítat na prstech jedné ruky. Na druhou stranu jsem ale rád, protože originály publikované zde, skladatelé nenajdou nikde jinde na světě! Mohl bych vzpomenout celou řadu, nebudu však opakovat, co bylo již dříve o těchto kusech napsáno.

Rekord s 10 kameny v sériovém braní vznikal na mém blogu živě! Není proto divu, že databázi WinChloe nemohl uniknout! Otcem této pozice je Arno Tüngler, ale pracovali jsme tehdy jako tým, proto jsou pod diagramem uvedeni 4 autoři.

Rekord s 9 kameny v sériovém patu (sd=55), na který celý svět čekal dlouhé desítky let. Přitom stačilo jen posunout pěšce z pole b7 na a7! Program Popeye nachází po mnoha letech k mé velké radosti jen 1 řešení.

pondělí 1. srpna 2011

Závěr 0-0-0 databáze WinChloe nezná!

Celých dlouhých 21 dnů zde byl uveřejněn rekordní sériový pomocný pat zakončený velmi neobvyklým tahem, který není ani v slavné databázi WinChloe! Černý vykonal sérii 33 tahů a po jediném závěrečném tahu bílého 0-0-0, se ocitl černý král v patu!

Ukázalo se však, že to bylo jen další z ověřených schémat, které navíc vzniklo "online"!
Více informací zde! Zní to neuvěřitelně, ale během těchto dlouhých třech týdnů nikdo nevyužil jedinečné příležitosti mě dojebat. A stačilo tak málo! Pouhé přidání pěšce na c4 zcela mění charakter pozice. Král při svém pochodu proklouzává již přes pole c2. Mohu být určitě rád, že internetový turnaj zatím neskončil a celá řada pro mě nebezpečných skladatelů se ještě pokouší zamíchat pořadím.

Zde je nový rekord zakončený velmi neobvyklým tahem 0-0-0, vyskytujícím se ale běžně v šachové partii!

Černý provede sérii 38 tahů a po závěrečném jediném tahu bílého bude černý pat.
Program Alybadix by tento sériový pomocný pat ověřoval nepřetržitě možná 200 let!
Úloha je zařazena do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...