pondělí 23. února 2009

Sokol ORA SV Slavičín - TJ Sokol Vizovice

V 8. kole se družstvo Vizovic utkalo s celkem Slavičína. Utkání probíhalo pro nás velmi příznivě. Již v zahájení náš kapitán M.Bařinka nalákal soupeře na zisk kvality, tahem Jd2, který soupeř opravdu zahrál, ale po Dc3+, byl o jezdce chudší. Další naši hráči Stanislav Javora a Petr Smílek předvedli velmi solidní hru a nedali soupeřům nejmenší šanci. Naopak já na třetí šachovnici jsem zase "zazářil" (viz diagram)!

Soupeř opravdu zahrál tah 19. De4-a8, ve který jsem jen tajně doufal. Viděl jsem okamžitě, že získávám materiál, ale vyhrávající -19...Sa6 jsem nakonec zavrhl, protože dát věž a střelce za dámu se mi zdálo hodně. Zahrál jsem proto "lepší" -19...Sf5 a čekal, že se soupeř již vzdá. Ten se však vůbec neměl v úmyslu vzdát, ba naopak zahrál v klidu 20.Df3 s jasnou výhodou! Totálně znechucen jsem okamžitě reagoval - 20...De6. Následovalo 21.Sxf5 (lépe Jxf5) a gxf5. Rozhodl jsem se totiž, nechat si ještě nějaké figurky. Partii jsem díky soupeřově časové tísni nakonec vyhrál, ale se štěstím. Pátý a rozhodující bod pak přidal Petr Špaňhel, po profesorském výkonu! Výborně hrál také na 8. šachovnici Petr Kývala, který Pavla Dubinu(KM) pěkně potrápil.
Více informací zde.

čtvrtek 19. února 2009

"HA"

Pokud má snad někdo spoustu volného času, může se zúčastnit tématického turnaje, který je zaměřen na sériové pomocníky. Mezi soutěžícími najdete nejen československý pár Ivan Skoba a Jan Golha, ale také vynikajícího specialistu na sériové problémy, jímž je německý skladatel Arno Tungler. Jen pro zajímavost uvádím, že Arno Tungler je držitelem několika světových rekordů v sériovém braní.
Více informací o tomto internetovém turnaji zde.
Přiznám se, že mi nejsou jasné podmínky soutěže a také neznám chod exokamene "HA".
Při pohledu na diagram se mi však vybavila historka, kterou mi vyprávěl v dětství můj strýc.
Bylo to tak napínavé, že na ni nešlo zapomenout.

Navštívil kdysi jeden ústav pro duševně nemocné pacienty a jak se tam tak procházel, uviděl na konci dlouhé chodby velkou mříž. Přišel blíž a uvnitř byl nějaký člověk. Jak mého strýce spatřil, hned vyskočil a chytil se pevně mříží. Strýc přišel až k němu, ukázal na něj prstem a řekl: "HA"!
Pacient začal přelézat tu vysokou mříž, která nedosahovala až ke stropu. Jak to strýc uviděl, na nic nečekal a začal utíkat. Jenže stačila mimořádná hbitost a za chvíli už běžel po chodbě také. Stýc utíkal co mohl, ale pronásledovatel stále za ním. Utíkali přes ploty, dvory, zahrady až na náměstí. Strýc uviděl odjíždět autobus a věděl, že to je jeho jediná záchrana. Když však dobíhal autobus, upadl a nemohl vstát. Ten člověk přiběhl až k němu, ťukl strýca ukázovákem do čela a říká: "HA" a teď hoň zase ty mě!!

sobota 14. února 2009

POČÍTAČ, KTERÝ NEUMĚL PROHRÁVAT

Roku 1989 ruský superpočítač, zahnaný do úzkých při jednom šachovém turnaji, předvedl, že neumí prohrávat. Elektronický mozek dostal už ve dvou partiích šachmat od sovětského velmistra Nikolaje Gudkova. Další porážka byla na dosah. Když Gudkov udělal rozhodující tah ke třetímu matu, vyslal počítač elektrický výboj kovovým povrchem šachovnice, která jeho protivníka na místě usmrtila. Technický defekt, vnější vlivy nebo jiná přirozená příčina pro skutečnost, že se kybernetický šachový partner změnil v elektrické křeslo, byly vyloučeny. Tak přece jen dávno známý ,,duch stroje", který se pouze přizpůsobil doznivajícímu dvacátému století?

(Z knihy Podstata věcí)

Pozor na šachové speciály!
Tato záhada nebyla nikdy vyřešena.

pondělí 9. února 2009

TJ Sokol Vizovice - TJ Zeveta Bojkovice

V 7. kole Krajské soutěže - východ jsme přivítali doma hosty z Bojkovic. Utkání proběhlo naprosto v klidu a domácí se kupodivu nemuseli vůbec obávat o výsledek. Náš kapitán Miroslav Bařinka tak dostal od hráčů Vizovic dárek k 55. narozeninám, které jsme již během zápasu oslavovali.
Popřejme tedy Mirkovi vše nejlepší a hlavně hodně zdraví i do dalších let.
Omlouvám se, ale nemám žádnou fotodokumentaci.
Domácí se totiž nechtěli se zamaštěnýma hubama fotit!
Více informací zde.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...