pátek 21. prosince 2018

Vánoční taktický speciál 2018!

Vítej na prozatímních stránkách ŠK Zlín Malenovice!

Obdržel jsem partie ze 4. kola a ukázal je Rybce3, zda společně vyberem nějaký soutěžní úkol z posledního úspěšného vystoupení našich hráčů v Kroměříži. Na šachovnicích byla spousta zajímavých momentů a Rybka někdy nevěřícně zírala. Vybrali jsme společně soutěžní úkol, který jsem vzhledem k počtu figur i následovně ohodnotil. Pozice na digramu je z partie hrané dne 9.12.2018 v Kroměříži na 1. šachovnici. Rybce se hra černého líbila a hned po několika málo tazích poznala že to hrál už nějaký hráč! Více podrobností viz. řešení. Pro nalezení správných tahů je však nutné prokázat trochu taktického postřehu! Poslední tah bílého, který na první pohled nevypadá jako chyba byl 26. Jc3-e2.




Vybral jsem dále několik speciálních předvánočních problémků z chesstempo.com., kde se snaží pomoci všem hráčům bez rozdílu výkonnosti zlepšit svou hru. Nemusíš vůbec umět hrát šachy, ta stránka je už tak chytrá, že nezaznamenává jen veškerý zde strávený čas, ale řekne ti jak hodnotí tvou herní sílu a naučí tě případně i chodu figur! Každý zde dostává problémy v rámci svého ratingu. A mají jich zde připraveno spoustu i pro úplné začátečníky.
Ukázka1 , ukázka 2 , takže se naučíš hrát šachy touto zábavnou cestou.
Samozřejmě doporučuji se zde zaregistrovat jako uživatel pod svým nickem. Uvidíš pak detailně svou historii, jak a kdy jsi to řešil a další podrobnosti. Nemusíš mít žádný strach, nikdo mě tu neobtěžuje po zadání e-mailové adresy, všichni zde řeší tisíce, desetitisíce ba i statisíce svých vlastních problémů a když budeš chtít, můžeš se na osobní historii každého i podívat. Nyní je registrováno 12 915 aktivních uživatelů. Viděl jsem tu celé listy komplet krásně zelené, na každém bylo 50(!) korektně vyřešených standard problémků! Nevím kdo to řešil, ale rozhodně nepodváděl a ty časy byly i u "superproblémů" fantastické! Má zde i hodně hodnocených komentářů a z jeho historie je poznat neuvěřitelně vyvinutý taktický postřeh, spojený s hlubokým propočtem a velkým citem pro pozici. Jeho standard rating už byl tak vysoký, že mu body připisovali jen po setinách bodu nebo vůbec ne, tak ho to prostě na chesstempu přestalo asi bavit.

Nyní již k slíbeným úkolům. Nejedná se o žádné superproblémy s dlouhou sérií tahů, ale každý problém je tak trošku záludný.

Ukázka č.1. Měl by se ukázat diagram a hledáš nejlepší tah, pokud jej najdeš, hledáš další! Jinak po registraci při řešení a neúspěchu hned "zčervenám" a můžu si pak třeba přečíst komentáře.

Ukázka č.2: Pokud jsi úspěšně zvládl první ukázku, zde to bude možná obtížnější. Standard rating u ukázky č.2 je 1869,3 bodu.

Ukázka č.3: Standard rating problému č. 95055 je 2127,4 bodu. Poslední předvánoční ukázka je i přes poměrně vysoký rating řešitelná. Takových tu ale moc nemají.

Jestli jsi byl 3x zelenej, tak srdečně blahopřeji !

Veselé Vánoce a spoustu vyřešených problémů přeji všem! Usmívající se

středa 12. prosince 2018

Hráči Malenovic úspěšní ve 4. kole ZKP!

Hráči Malenovic 9.12.2018 zabojovali v Kroměříži a stále vedou soutěž ZKP (1 utkání k dobru). Tohoto velmi důlěžitého zápasu jsem se nezúčastnil, protože jsem 5.12. podstoupil operaci mého "barbarského oka". Ten frajer ve videu to zvládl fakt bravurně!
Mě už z toho ležení začínaly pomalu bolet záda. Nemohli to nějak odstřihnout, ani jsem nedutal. Ještě že jsem to neviděl před zákrokem.
Ostatně z různých osobních důvodů se nemohlo hned několik hráčů ze základní sestavy zúčastnit utkání a výsledek byl opravdu nejistý vzhledem k velmi silné základní sestavě Kroměříže. Abych se přiznal tak jsem s napětím očekával výsledek. Vše je již dávno potvrzeno a až v čase 16:38 Chess-Result doplnil i výhru Malenovic 5:3. Blahopřeji k výhře!

Snažím se stále trénovat a kupodivu někdy i trochu rozumím pozici. Elo standard držím zatím nad hranicí 2000, ale ještě nedávno jsem se motal na 1900. Obdržel jsem dokonce tento týden diplom s titulem!

Vybral jsem další zajímavou ukázku z You Tube (NOVINKA). Nám již známý řešitel má podle mého názoru velmi dobré okamžiky. Stále je ale potřeba být ve střehu i při posledním tahu. Jeden problémek se zde během řešení zopakoval.
To se mi občas také stává, ale nedají mi ho tak brzy, třeba až za měsíc. Kupodivu se většinou rozpomenu.

Výborná ukázka jak trénovat. Motor Komodo v plné palbě již nemá řešitel k dispozici, ale to vůbec nevadí.
Řeším jen standard problémy a nemám žádné omezení. Klidně mi naservírují problémek jehož rating je hrubo přes 2100. Zde je nastaveno Mixed 1600-1700, nevím jestli bych to online zvládl lépe...


Pamatuj, že řešení taktických problémů doporučují na chesstempo.com již 3(!) ze 4 šachových velmistrů!
No a pak to samozřejmě prodat v partii, že!

sobota 1. prosince 2018

Malenovice po 3.kole ZKP vedou soutěž!

Hráči Malenovic ve 3.kole ZKP doma porazili vysoko 7,5:0,5 Postoupky A a upevnili si tak své postavení v tabulce.
Ještě nás ale důležité zápasy čekají. Máme letost velmi silné družstvo, posílené o 2 hráče s normou IM.

Moc informací ze 3. kola nemám, protože se snažím poslouchat dobré rady a věnuji svou pozornost hlavně své partii.
Zaregistroval jsem, že jsme vedli už 3,5:0,5 když své partie vyhráli 1. IM Pavel Zpěvák, 7. Oldřich Zapletal a 8. Patrik Richvalský, remizoval na 2. šachovnici IM Milan Babula. Další bod přidal na 6. šachovnici výborně hrající Lubomír Gabriel, když baterie jeho těžkých figur plně ovládla šachovnici. Svou partii přes potíže se zápisem zvládl úspěšně i Zdenek Chmelař na 4. šachovnici. V závěru celý bod připsal na 3. šachovnici Jirka Svitek, který musel výhru proti papírově slabšímu soupeři v koncovce lehkých figur doslova vysedět!

Vybral jsem malou ukázku. Diagram je z mé partie, a bílý na tahu získá po několika málo tazích rozhodující výhodu.
Nevidím v partii ten postup, ukázala mi ho doma až Rybka3, styděl jsem se celé odpoledne.
V partii pokračuji 45.Je2 a musím být ve střehu ještě dalších dlouhých 17 tahů.


Řeším stále problémy na chesstempo.com a zřejmě mi zatím nic podobného nenaservírovali. Vybral jsem proto tento digram jako soutěžní úkol. Prozradím jen, že při propočtu je nutné vidět 3. tah bílého!
Řeším rád taktické problémy, ostatně jsou to ty nejlepší jaké jsem kdy řešil! Svůj nick ti ale říct nechci, protože to by jsi o mě věděl podle historie stránky prakticky všechno! Usmívající se

Vybral jsem ukázku z You Tube (NOVINKA) jednoho poměrně zdatného řešitele, který předvádí online jak takové řešení taktických úloh probíhá. Je to skvělý trénink a doporučují jej nejen ruští hráči.
V ukázce má řešitel nastaveno mixed 1500-1600, takže všechny problémky mají rating max.1600.
Můžeš se přesvědčit, že se nejedná o nic jednoduchého a platí zde jasně Laskerovo: Když vidíte dobrý tah, tak počkejte a - najděte nějaký lepší.



Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...