středa 28. července 2010

Ze Srbska zpět do Zlínka!

Vážení přátelé problémového šachu, nejdelší záznam v sériovém pomocném matu střelcem se zrovna přestěhoval! Rekordní problém byl nějaký čas ve Zlínku, pak v Torontu, zase ve Zlínku, chvíli v Srbsku a opět se vrací do Zlínka! Mezitím co si klidně hraji šachy na Internetu, tato úloha čekala celou dobu netrpělivě na publikování! Znovu jsem se tedy zadíval do pozice a bylo to tam! Zase se potvrdila slova známého českého úloháře Vladislava Buňky, který mi již před mnoha lety řekl:
Hochu, na problému musíš začít tvrdě makat až když si myslíš že je hotov! A je to svatá pravda!
SH#118

Zorana Sibinoviče uvádím jako spoluautora, protože právě on mi ukázal cestu! Program Popeye našel řešení za 2,312 sekundy. Černý na tahu provede sérii 118 tahů a po ukončení této série dá bílý jedním tahem mat střelcem.  

1.8.2010:
Cornel Pacurar mě právě v jednom z komentářů informoval, že můj rekord v sériovém pomocném patu, ve kterém patoval tah bílým králem byl rozbit. Ano program Alybadix našel vedlejší řešení již po 29 tazích!
Poznámka z roku 2000 byla tedy opravdu pravdivá. Zde je nový rekord o 10 tahů kratší.

ser-h=112
Po sérii 112 tahů černého následuje pat po tahu bílého krále!

neděle 18. července 2010

Z.Sibinovič přepisuje historii!

Na veřejně přístupných stránkách http://originals.chessproblems.ca/ jsem objevil nový rekord v sériovém pomocném matu střelcem od Zorana Sibinoviče! Rekord tedy nezůstane ve Zlínku, ale už zase odcestoval a tentokrát do Srbska. Jak tento nový rekord vznikl? Autor Zoran Sibinovič použil stejný postup jako používám já. Tak dlouho prostě do pozice hleděl, až to našel! Blahopřeji k novému rekordu! Ten závěrečný postup je fascinující a i program Popeye nevěřícně kroutí hlavou! Jistě stojí za povšimnutí, že tento rekordní problém nebyl uveřejněn jako originál na Internetu.
Na to já bych teda nervy neměl!
SH#114
SH#114
Zde představuji současně nejdelší zpáteční návrat krále v sériovém pomocném matu se kterým přišel jako první Ljubomir Ugren.
Není známa žádná delší úloha! Měl jsem jednu doposud veřejně nepublikovanou verzi, ale byla o hodně kratší. Po prvních 20 tazích vznikl již ověřený SH#103 s černým králem na b5, který zde také dostal mat. Video je zde. SH#111, ve kterém je zpracován dlouhý zpáteční návrat krále je tedy rekordní.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...