středa 16. března 2011

Rekordy v přímém přenosu 4!!

V těchto dnech se po celém světě programy Popeye a Alybadix snaží ověřit rekordní ideální modelový mat v sériovém pomocníku. Hodnota tohoto rekordu publikovaného v Kanadě 13.3.2011 byla 22 tahů a jen pro zajímavost uvádím, že program Alybadix testoval posledních 21 tahů 2 hodiny a 6 minut.

Podařilo se mi objevit pozici, kterou program Popeye řeší v čase 0.090 s! Na šachovnici je pouze černý král, který se snaží aby dostal co nejdříve mat. Král musí udělat sérii 40 tahů a teprve potom mu může dát bílý jedním tahem mat. Tomuto druhu šachového problému se proto říká sériový pomocný mat. A ten mat, který pak dá bílý černému králi, je tak čistý, že čistější ani být nemůže! Na šachovnici nezůstane nic co by rušilo, proto se tomuto matu říká ideální modelový. Pozice je čerstvá jen několik málo hodin, ale programy již prošly miliardy pozic a já nemůžu dále čekat a riskovat že objeví právě tuto! Můj časový náskok odhaduji nyní jen na desítky minut!


Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Zde je ještě aktuální chytrá tabulka.

sobota 5. března 2011

Rekordy v přímém přenosu 3 !!

Vím, že skladatelé jsou stále bdělí a velmi aktivní. Nastal proto čas, abych zasadil Kanadě další úder. Připravil jsem si tentokrát ideální modelový mat bílým pěšcem, který vznikne po sérii 75(!) tahů černého! Zde na diagramu je již vymazaný rekord Radovana Tomaševiče, který platil relativně dlouhou dobu za rekordní. Jen pro rychlou orientaci přidávám stránky Kanady.

Zde je již platný nový rekord, který bude v příštích hodinách odolávat pokusům o překonání.

Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

pátek 4. března 2011

Rekordy v přímém přenosu 2 !!

Vůbec nikdo ve Zlínku ani v Kanadě nereaguje na nové rekordy v přímém přenosu. Světová skladatelská špička zřejmě připravuje úder někde jinde! V každém případě jsou skladatelé stále aktivní a neustále hledají nové ideální modelové obrazce. Cítím to v kostech! Je proto nejvyšší čas uveřejnit nový rekord v ideálním modelovém matu dámou. Černý na tahu provede sérii 47 tahů a po ukončení této sérii dá bílý jedním tahem mat! Na šachovnici vznikne ideální modelový mat a i ten poslední bílý pěšec se na něm bude podílet!

Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Program Popeye byl prvním úspěšným řešitelem v čase solution finished. Time = 0.063 s! Kdo bude druhý v pořadí?

úterý 1. března 2011

Rekordy v přímém přenosu!!

Včera ve večerních hodinách jsem zde uveřejnil nový rekord v sériovém pomocném matu dámou.
Mat je ideální modelový, což je důležitá podmínka. Přiznám se, že to bylo unáhlené rozhodnutí, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že tuto pozici již zná i Ferda Mravenec. Jako první se bleskurychle zorientoval slovenský skladatel Ján Golha a poslal mi nový rekord. Diagram zde uveřejněný je jeho vlastní. Upravuji jen údaje o zveřejnění. Děkuji panu Jánu Golhovi, že zde můžu být uveden jako spoluautor.
Zde je nová lepší verze, která vznikla díky Jánu Golhovi! A už toho mám dost, jdu na pivo!

Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Jedná se o nový rekord v ideálním modelovém sériovém pomocném matu dámou.

Nejrychlejším řešitelem byl opět FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak. Blahopřeji!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...