čtvrtek 24. listopadu 2011

Třetí zásah na f5!


Tabulka rekordů byla opět nečekaně zasažena! Rekord v sériovém ideálním modelovém patu po závěrečném tahu jezdcem má již hodnotu 85(!) tahů. V sériové úloze tahá jen bílý a po sérii 85 tahů, vznikne na šachovnici ideální modelový pat.

Přiznám se, že jsem zde byl nucen přeřadit na vyšší rychlostní stupeň. Jak již bylo řečeno, novým rekordem si nemůže být nikdo jist. Zareaguje opět někdo na rekordní ser-=85? Doposud zde mé nové rekordy přecházel celý svět kupodivu takřka bez povšimnutí. Moc bych si přál, aby tomu bylo tak i nadále. Pokud by snad někoho zajímala zajímavá historie vzniku tohoto rekordu, tak vše lze dohledat zde.

A zde je již nový rekord v sériovém ideálním modelovém patu.


Pat který vznikne po sérii 85 tahů bílého je tak čistý, že čistější ani být nemůže!
Úloha je zařazena do řešitelské soutěže. Program Popeye řešení zná, kdo bude druhý na světě? Stačí zaslat jen klíčové tahy. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

Pracuji na dalších rekordech, které představím doufám již velmi brzy. Žádné exokameny a exopodmínky, nic takového!

středa 16. listopadu 2011

F6 zásah, potopena!


Dne 20.2.2011 byl v Kanadě uveřejněn nový světový rekord v ideálním modelovém sériovém patu po závěrečném tahu pěšcem. Pamatuji se na to náhodou moc dobře. Ján Golha byl tenkrát nejrychlejší a bleskurychle zareagoval na Zoranovu pozici. Jeho úprava byla prostá, ale velmi účelná. Postavil krále do šachu a vytvořil tak nový rekord. Zoran Sibinovič mu vlastně spoluautorství věnoval. Ale i takové věci se občas přihodí velkým mistrům a i já si tím prošel. Samozřejmě ten kdo nic nevymyslí, bývá toho ušetřen.

Jsem přesvědčen, že kdyby tenkrát Zoran Sibinovič poslal úlohu mě, tu dámu bych tam přidal ještě před zveřejněním taky! Zde je ser-=75 uveřejněný 20.2.2011 v Kanadě.


Na seriový pat 75 tahem jsem se díval několikrát a nakonec jsem byl úspěšný. Musel jsem dát ale do pozice všechno co mě za poslední roky naučil program Popeye! V sériovém patu tahá jen bílý a pat který vznikne po 77 tahu, je ideální modelový. Najde ještě někdo nějaké zlepšení?


Ser-=77 je zařazen do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Stačí zaslat jen klíčové tahy.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...