středa 13. srpna 2008

Problém který zastínil FIDE Open Staré Město 2008

Dovoluji si vám představit nový absolutní světový rekord v přímé sériové úloze. Za účelem maximální délky jsou zde použity proměněné figury. Na pole h4 jsem byl nucen umístit jezdce, z důvodu legálnosti pozice. Pěšec tam být nemůže, protože černý má proměněného bělopolého střelce. Čtyři bílé figury úplně postačí, aby se pozice po braní zlegalizovala.
solution finished. Time = 7.093 s
Ing. Ivan Skoba měl pravdu, když tvrdil, že sér.=152 půjde asi ještě prodloužit! Bílý provede sérii 154 tahů a po posledním tahu bude černý král v patu. Doufám, že nový světový rekord tentokrát pokusům o překonání již odolá.

Řešení

Zde ještě uvádím jak nový světový rekord vlastně vznikl. Sér.=149 spatřil světlo světa téměř okamžitě (asi 2 hodiny). Šlo to "jako po másle"! Stižen však slepotou a navíc bez možnosti použít program Popeye jsem již nic převratného nenašel.
Mezi prvními, kteří měli možnost ser.=149 ověřit byl právě Ivan Skoba, který je na tento druh šachového problému opravdový specialista! Po jeho nápadu umístit na pole b5 jezdce, vznikl nový světový rekord. Byl jsem rád, že to našel právě on a ne někdo jiný. Samozřejmě, že jsem se podivoval mému totálnímu výpadku.
Sér.=152 se zdál být opravdu dokonalý. Mnoho hodin jsem se stále rýpal v pozici a zkoušel různé možnosti. Jeden náš velmi známý skladatel mi kdysi řekl: Hochu, na problému musíš začít tvrdě makat až když si myslíš, že je hotov. A opravdu! Po několika desítkách hodin "tvrdé dřiny" vznikl nový světový rekord - sér.=154.

pátek 8. srpna 2008

FIDE Open Staré Město 2008

Již za pár hodin bude ve Starém Městě zahájen 6. ročník velkého mezinárodního turnaje FIDE Open Staré Město 2008! Mezi přihlášenými je i Miroslav Plšek, který je momentálně na šachovém soustředění v Egyptě, ale na zahájení 2.kola by měl přiletět armádním speciálem! Stránky turnaje jsou k dispozici zde.
Přeji hlavně těm hráčům kteří ještě FIDE Elo nemají, aby si jej uhráli. Ne všem se samozřejmě podaří titul kilometr získat. Je to turnaj velmi náročný i po psychické stránce. Obvzvlášť, když se nějaká vyhraná partie nedotáhne až do konce.
Důležitá je také příprava. Když hráč ještě navíc brzy ráno vstává do "fachy", nemůže mít pro přípravu ideální podmínky. Přikládám jeden videoklip na odreagování po 1.kole.

Miroslav z Egypta nakonec nepřiletěl a jediný náš zástupce z turnaje zřejmě odstoupil.
Náš zástupce v turnaji pokračuje výhrou ve 4.kole!

4.kolo se vůbec nevyvedlo IM Janu Sosnovi, který po vážném oslabení v 41.tahu partii nakonec
ztratil. Není ovšem jednoduché se v takových pozicích správně orientovat.
Nejlepším pokračováním bylo po přečkané časové tísni pokračovat postupem pěšce.
Vyhrávající - 44...Dc6 zahrál soupeř téměř okamžitě.

Sledoval jsem on-line partii 9.kola Martin Šenkýř - IM Jan Sosna, ale překvapující je nejen výsledek. Na šachovnici se děly zřejmě chybou techniky nepochopitelné věci!

neděle 3. srpna 2008

Volný den

Volný den zítra mám, co já s ním udělám, až do půl deváté spát a pak nic nedělat. Určitě všichni znáte tuhle známou píseň od Karla Gotta.
Můj počítač se zaradoval, když jsem mu řekl, že mám volný celý příští týden. Už mi vypočítal, že s přestávkami na nejnutnější potřeby bychom spolu mohli ztrávit každý den nerušeně 16 až 17 hodin.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...