sobota 31. prosince 2016

Silvestrovská lekce č.12- soutěžní úkol

Vážení přátelé, v dnešní 12 lekci si připomeneme několik důležitých rad, které zlepší naši hru. Jak probíhá taková rozcvička před partií a jak vyhrávat své partie je uvedeno v následující videonovince z Vlčnovského kanálu You Tube.
Je to jednoduché, stačí jen hrát naplno a dát do partie všechno!



Kromě návodu jak hrát šachovou partii jsme vybrali společně s motorem Komodo soutěžní silvestrovský úkol. Není zas tak moc obtížný a určitě procento úspěšnosti zde bude brzy vyšší než 67%.

Silvestrovská hádanka zde (bílý na tahu vyhraje). Přeji všem hráčům v novém roce 2017 hodně zdraví a dobrou hru!

sobota 24. prosince 2016

Vánoční 11. lekce - ukázka řešení

Poklidné Vánoce milí přátelé. V dnešní 11. lekci se podíváme jak se vlastně řeší takový taktický problém. A ta ukázka je právě z Chestempo.com , z prostředí které já tak důvěrně znám. Řešitel a autor této výborné videoukázky je silný mezinárodní mistr z Německa. Je to i šachový profesionální učitel známý přes svůj You Tube kanál.

Zaujalo mě následující video. Jelikož se v tomto prostředí pohybuji již skoro 200 hodin, hned jsem se do toho jak se říká ponořil. No moc toho říct k řešení nemůžu. Řeknu jen, že to není vůbec jednoduché. Za řešitele mluví hlavně jeho Elo. Takovému tady již nepředkládají nic lehkého. Díval jsem se i do historie a ten problém č.1 má jen 33% řešitelskou úspěšnost a standard rating tohoto problému je 2438,5 bodu, což už je superproblém! A i když najdeš ten úvodník, tak to stejně nestačí a musiš jít dál. Přesně takové problémy zde řeší někteří frajeři i desítky hodin. Moc dobře znám ten pocit, série končí až když jsi zelenej! No a nyní se můžeme pokusit řešit společně s mezinárodním mistrem! Všechny úlohy jsou příklady z reálné hry a věř, že ani velmistři nenajdou v partiích vždy tu nejlepší cestu. Dělat denně diagramy na taktiku z nás udělá rozhodně lepší hráče. Pokud snad vyřešíš jen 1 problém z této série, tak samozřejmě blahopřeji!

https://www.youtube.com/watch?v=sOcFmkOwQQU&t=1697s

sobota 17. prosince 2016

Jak se správně učit zahájení - lekce č.10

Jak hrát a naučit se zahájení? Hlavní je vývin figur, udělat si rošádu, spojit věže a hlavně si všechno hlídat a mít to pod kontrolou, to je nejdůležitější! V dnešní době šachových motorů není žádný problém se naučit dobře zahájení. Každý kvalitní šachový program má svou knihovnu zahájení a stačí ji jen otevřít. Mimochodem na Chesstempo.com jsem po zaplacení 4 dolarů získal zlaté členství. Mým kamarádem se stal motor Komodo a ten má opravdu velkou knihovnu!
Je to rozhodně výborný rádce a učitel. Dneska už dává Komodo velmistrům v partii výhodu pěšce. Říkají, že lepšího trénéra jsem si nemohl ani přát, viz. Rating list.

Dnes se podíváme na další výbornou videonovinku s Vlčnovského kanálu You Tube, ve které je návod jak se naučit dobře zahájení. Je zde i praktická ukázka hry bullet (střela, kulka) kdy hráči mají jen 1 minutu na partii. Ze hry je patrné, že oba hráči využívají funkce předtah, kdy nečekám až soupeř potáhne a už zadávám svůj tah. Použít tuto funkci v nesprávném okamžiku, se často nevyplácí. Toto mi fakt nikdy nešlo, hrával jsem maximálně 2+1s na partii a to má do bullet hodně daleko. Trénink zahájení lze cvičit samozřejmě i ve vlažnějším tempu. Kentaury už dnes velké hrací servery odhalují pomocí specialních chytrých programů, které sledují a vyhodnocují jejich hru.



https://www.youtube.com/watch?v=mGcQt6gE_S8

sobota 10. prosince 2016

Jak správně trénovat - lekce č.9

Jak výrazně zlepšit svou hru? V naší již 9.lekci si připomeneme důležité rady v tomto výborném videu z Vlčnovského kanálu You Tube, které rozhodně stojí za opakované zhlédnutí.



Další skvělá videonovinka od KM Petra Koutného která představuje brutálně tvrdý trénink. Pokud projdeš tímto výcvikem a to snad dokonce 2x jak uvádí autor, budeš na Chesstempo.com v Engame theory zářit jako jasná hvězda!
Dovedu si představit cestu k mistrovství klidně i odzadu přes koncovky!


Znám trochu úplné základy pěšcových, věžových a dámských koncovek. Na Chesstempo.com jsem se s těmito vědomostmi dostal bez problémů mezi prvních 100 v theory. Koncovky nejsou jednoduché, protože najít je třeba vždy tu nejkratší cestu k matu! Dělají těžkosti i velmistrům, proto je zde aktivních v theory jen 737 hráčů.


Tak vypadá prostředí na Chesstempo.com . Získal jsem po zaplacení 4 dolarů zlaté členství a mým učitelem je nyní motor Komodo, který mi vždy rád poradí a ukáže kde jsem zaváhal. Ta stránka je už tak chytrá, že mi vypočítává podle hloubky myšlení a správnosti řešení i mé současné Elo. Musíš řešit třeba i sérii tahů, dokud nejsi zelenej!

Tento standard problém jehož rating je téměř 2000 b. byl vyřešen bez problémů...http://chesstempo.com/chess-problems/156437 Dali mi za něj krásných 3,5 bodu.

sobota 3. prosince 2016

Lekce č.8 - centrum

V naší již 8. šachové lekci si povíme o důležitých pravidlech, kterými se řídí nejen velmistři, ale v současnosti i silné šachové motory!

Aaron Nimcovič byl přední šachista a šachový teoretik, jeden z největších průkopníků poziční hry. Narodil se v Rize v židovské rodině, později působil v Německu a zemřel jako dánský občan v Kodani. Kromě řady turnajových úspěchů se proslavil klasickými knihami Můj systém a Můj systém v praxi, v nichž shrnuje své názory na strategii šachu. Největšího úspěchu dosáhl na turnaji v Karlových Varech 1929, kde vyhrál před Capablankou a Spielmannem.

Zde je videoukázka z jeho knihy, kde jsou vysvětleny velmi důležitá pravidla, které musíme dodržovat a neustále si je připomínat.



Techniku správného propočtu a taktický postřeh každý den neustále musíme cvičit a rozvíjet zde! Jsou i jiné možnosti tréninku, ale tento se mi jeví jako nejzábavnější a rozhodně doporučuji! Momentálně s mnoha dalšími řešiteli a hráči stojím před hranicí 2000 Elo bodů. Pokud překročíš na Chesstempo tuto hranici, dostaneš se mezi 400 nejlepších řešitelů z 12 750, kteří řeší tyto taktické úkoly. Zisk několika málo bodů zajišťuje posun i o desítky míst v žebříčku.

Evidují, že jsem doposud řešil 1758 diagramů s 64,90 % úspěšností. Po získaných zkušenostech můžu doporučit jak správně řešit. Při řešení je třeba mít klid a nebýt ničím rušen stejně jako u partie. Je důležité být odpočatý a mít jak se říká "čistou hlavu", stejnětak jako když zodpovědný řidič usedá za volant.

A když už jsem přesvědčen, že vidím správné pokračování, tak právě v tomto okamžiku je to pro mě signál, abych začal makat na 100% ! S vyplazeným jazykem

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...