pátek 26. února 2010

Nesehraný zápas Zlínterm Zlín - TJ Jiskra Otrokovice

V neděli 22.2.2010 jsme měli sehrát zápas v Malenovicích s místním mužstvem Zlínterm Zlín. Přivítání v hrací místnosti proběhlo opravdu netradičně, ale to by nám ani nevadilo. Opravdové drama začalo až když jsme napsali svoje hráče do zápisu a já jsem předložil potvrzení o hostování a doplněnou soupisku. V tom začal jejich zástupce kapitána který se vydával za rozhodčího (přitom ani nemá žádnou rozhodcovskou třídu) argumentovat, že je doplněná soupiska neplatná a nebyla zveřejněná ve zpravodaji. Tak nám nic jiného nezbylo než se spojit telefonicky s vedoucím soutěže, aby potvrdil, že je řádně soupiska doplněná a schválená. Samozřejmě se nám omluvil za to, že toto doplnění soupisky zapomněl napsat do zpravodaje. Zároveň nám sdělil, že hostující hráč může za nás hrát a doplnění soupisky bylo schválené v dostatečném předstihu. Ani to ovšem nestačilo zástupci kapitána aby zahájil jako rozhodčí zápas. Chtěl mít potvrzené oficiálně na papíře, že proběhlo doplnění soupisky. Tak jsme vedoucímu opět volali, ať pošle emailem dodatečně zpravodaj s doplněnou soupiskou. Mezitím jsme jim nabídli, ať rozehrajem zápas a když tak proti nám potom můžou podat protest. S tím taky nesouhlasili. Naopak nám doporučil, abychom opravili sestavu a hráli bez našeho hostujícího hráče a potom podali protest. Na to jsme zase nepřistoupili my, protože by jsme museli hrát ve 4 hráčích. Po určité době jsme získali od vedoucího soutěže potvrzené na papíře, že doplnění soupisky proběhlo v pořádku už 1.2.2010. Ale i tak mu to pořád nestačilo. Začal tu schválenou soupisku opět zpochybňovat. Celé nám to prostě připadalo tak, že s námi nechtějí za žádnou cenu hrát. Nevím jestli z nás měli takový strach. Jelikož nechtěl jejich zástupce zahájit zápas nezbylo nám, než vše uvést do zápisu a jeli jsme domů naštvaní. Hrajem tady nejnižší soutěž a za tu dobu si nepamatuji, že by nastal v našem zápase nějaký spor. Především si myslím, že by jsme tady měli hrát šachy a ne se dohadovat. A hlavně si myslím, že neměl zástupce kapitána domácího mužstva žádnou pravomoc nezahájit zápas a nemohl podle soutěžního řádu ani nerespektovat schválenou doplněnou soupisku našeho družstva. No co se dá dělat, my jsme si chtěli za každou cenu zahrát a i kdybychom prohráli, tak by se svět nezbořil. Teď nezbývá než čekat na rozhodnutí vedoucího soutěže.

S šachovým pozdravem Milan Náplava

neděle 21. února 2010

Jak se Ládíka pobáli v Malenovicích!


Exkluzivní reportáž z neodehraného zápasu Okresního přeboru mezi družstvy Zlinterm - Otrokovice se připravuje. Číslem jedna je označena místnost, kde se domácí družstvo pobálo týmu Otrokovic, kterému se momentálně snažím vypomoci při postupu do vyšší soutěže.

úterý 2. února 2010

Z Toronta zpět do Zlína!

V současné době zřejmě již celý svět považuje sériový pomocný mat 107 tahem, jehož autorem je kanadský skladatel Cornel Pacurar za rekordní. Mat střelcem po 107 tazích se zařadil mezi rekordy, se kterými vyrukoval jako první v The Problemist roku 2006 Ljubomir Ugren. Tento nový rekord byl totiž uveřejněn v těchto dnech v Mat Plus Review, kde byl zařazen mezi současné velké objevy! Cornel byl úspěšnější v získávání informací a vymazal tak nedávno z You Tube můj rekord, ve kterém matoval bílý střelec.
Opět jsem se zadíval po delší době na tento rekord a našel prodloužení! Mám radost jako "Kačer", který najde dlouho odolávající keš jako první! A to jsem se nemusel vůbec rýpat v zemi! Rekordní mat střelcem v sériovém pomocném matu se tak opět vrací z Toronta do Zlínka!
Řešení záměrně neuvádím a doufám jen, že jsem něco nepřehlédl!

18.7.2010:
Samozřejmě, že jsem něco neviděl! No to jsem celý já! Rekord se přestěhoval do Srbska!

28.7. 2010:
Vše odpuštěno! Udělal jsem si přesčas a rekord se vrací do Zlínka!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...