neděle 27. dubna 2008

Ivan Mládek

Zde je několik dalších písní Ivana Mládka. Jeho "super hit" Táhni věží, zde však bohužel chybí!







sobota 26. dubna 2008

Pohádka o starém pánovi - 3.díl

O Damianovi se tentokrát všude hovořilo. Nikdo však tajemného starého pána neznal. Dokonce ani místní obyvatelé netušili, že v jejich městě se někde ukrývá hráč takové neuvěřitelné síly. Dva místní bohatí podnikatelé dostali nápad a pokusili se starého pána vypátrat. Tito pánové měli vynikající obchodní schopnosti a navíc šachu docela rozumněli. Ptali se všude možně a obcházeli s fotografií z novin i místní restaurace. Damiána ale nikdo neznal. Již to chtěli pomalu vzdát a nakonec zašli i do pekárny na náměstí. Mladá paní, neznáte prosím tohoto muže? Prodavačka odvětí: Ano ten pán si u nás asi dvakrát týdně nepravidelně kupuje chleba. Pánové se rozzářili, pěkně poděkovali, zaplatili a odešli. Nezbývalo jim nic jiného, než na Damiána čekat. Celý týden nic, až v pátek se starého pána konečně dočkali. Pane, vy jste ten hráč, který remizoval nedávno v simultánce s Viktorem! Jak se jmenujete? Damián. Damiáne máme pro vás zajímavý návrh. Chtěli bychom vás přihlásit do jednoho silného turnaje. O ubytování a stravu se nemusíte vůbec starat. Všechny výdaje uhradíme. Damián však namítal, že takový turnaj s živými hráči ještě nikdy nehrál. Navíc jsem zcela závislý na mém počítači. Ničeho se nebojte! Počítač budete mít samozřejmě k dispozici také. No a pokud budete v turnaji úspěšný, parametry nového počítače, který dostanete od nás jako pozornost, budou oslňující. A kdy se ten turnaj hraje, ptá se Damian cestou domů za doprovodu obou mužů. Přesně za měsíc. Damián nakonec souhlasil, protože na jeho PC mouchy vykonávaly potřebu již řadu let a vidina nového počítače, o kterém pánové mluvili byla velmi lákavá. Tak brzy na viděnou Damiáne! Moment, vždyť ani nevíte jak vlastně hraju. Víme všechno Damiáne. Nebudete tomu věřit, ale jeden z přítomných diváků prodal zápis vaší partie s Viktorem novinářům. Tu partii jsme si několikrát přehráli...
(pokračování příště)

sobota 5. dubna 2008

Rekordní mnohotažka?

Chtěl jsem vložit na You Tube rekordní vícetažku a proto se začal zajímat o rekord v této oblasti kompozičního šachu. Poprosil jsem přítele Václava Kotěšovce, aby mi zaslal odkaz na rekordní problém. Dnes už vím, že mat 267. tahem lze najít mimo jiné také ve Wikipedii.
Velice zajímavě je tu popsáno, co vše provází sestavování šachových problémů.
Nebudete tomu věřit, ale pozici jsem si postavil a po prvních 5.tazích se šachovnice pěkně vyčistila. Moje sekretářka se zajímala zda to je pozice z mé partie? Řekl jsem, že se jedná o rekordní mnohotažku (mat 267.tahem). Odpověděla mi, že tu pozici dobře zná!
No to bylo teda překvapení! A měla pravdu! Obrácenou pozici po prvních 5.tazích můžete nalézt zde!
Jedná se vlastně o koncovku KVJ/KJJ (mat 262. tahem). Řešení jsem si přehrál a mohu potvrdit, že v této koncovce má bílý na výběr často více možností.

Že já se vždy na rekord nadřu jak kůň!
Řešení #271 od N.Petroviče je k dispozici i s poznámkami vysvětlující jednoduše celý tempovací cyklus!
Lutz Neweklowsky si jen posledních 6. tahů v závěru #271 upravil podle svého gusta! A proč také ne! Pozice k tomu přímo vybízí! :-) U přímých matů by v ideálním případě měla na každý tah černého existovat pouze jediná správná odpověď bílého. Možnost výběru tahů bílého (mimo úvodník) se nazývá "duál". Duály se často tolerují, pokud má problém jiné silné stránky a pokud se objevují v částech řešení, které nemají velký význam pro jeho hlavní téma (viz.Wikipedie).
I přes tyto skutečnosti nemám v úmyslu žádný z těchto "rekordů" filmovat. V rekordním samomatu 222 tahem (ideální příklad) je sled tahů bílého naprosto nezaměnitelný!
Je zajímavostí, že #271 byl publikován nejprve s výzvou #270. Pozdější analýza počítačem však ukázala, že nejlepší obranou černého je tah 255...Kd8, a celý závěr se tak o 1 tah prodloužil.
Další podobný problém je k vidění zde!
Po třech úvodních tazích vznikne koncovka KVS/KJJ (mat 238. tahem), v které se situace opakuje - řešení!
Všimněte si, že v úloze mat 258. tahem je 17 tahů(!) "přidáno", zřejmě za účelem nového světového rekordu! :-))
Lutz Neweklowsky mi poslal zajímavý odkaz na "jeho rekordní problém" mat 530. tahem.
Řešení zde sice chybí, ale pozice která vznikne je uvedena v článku Rekordní koncovka. Pozorný čtenář si jistě všiml poznámky, že jedinné vyhrávající tahy jsou označeny vykřičníkem! A za neoznačenými se skrývá zřejmě plno "jiných pokračování". Mimochodem např. po 522.Dxg5+ Kf8 není řešení jednoznačné! Je třeba si uvědomit jaký je rozdíl mezi koncovkou a vícetahovou úlohou. U úloh mat 267, 258?(241) i 530 tahem není přesně formulována výzva. Správně má být uvedeno, že bílý vyhraje matem po určeném počtu tahů! Lutz Neweklowsky je zřejmě opravdu autorem světového rekordu, ale s výzvou bílý vyhraje matem po 530 tazích! Výše uvedené problémy lze zařadit do oblasti "počítačového šachu"!

pátek 4. dubna 2008

SH#=52 (Rex Solus)

Málem bych zapomněl na jeden můj rekord z kategorie minimálek. Podaří se snad někomu tento problém prodloužit a zařadit se tak mezi světové skladatele na You Tube?

čtvrtek 3. dubna 2008

D. H. Hersom a další úpravy

Jako začínajícím autor jsem se zájmem listoval v knize Abeceda šachového problému. Na str.189 mne tenkrát zaujal pomocný mat 15.tahem. V tomto problému byla zpracována kombinace s námětem proměny pěšce na rozličné figury. Úprava, které jsem věnoval jako začínající autor dobře 50 hodin se nakonec opravdu vydařila.
Popeye WINDOWS-32Bit-Version 4.01 (4 MB)
1.g6-g5 d3-d4 2.g5-g4 d4-d5 3.g4-g3 f2*g3 4.f3-f2 g3-g4 5.f2-f1=B g4-g5 6.Bf1-h3 g5-g6 7.Bh3-e6 d5*e6 8.d6-d5 e6-e7 9.d5-d4 e7-e8=S 10.d4-d3 Se8-f6 11.g7*f6 g6-g7 12.f6-f5 g7-g8=Q 13.f5-f4 Qg8-g2 14.f4-f3 Qg2*c2 15.f3-f2 Qc2-b1 #
solution finished. Time = 0.078
H#15 se dostal do IV.Českého Alba šachových skladeb 1998-2000 s celkem vysokým průměrným hodnocením 7,5 bodu. Známka je opravdu dobrá, ale vzhledem ke skutečnosti že jsem tehdy opomenul uvést poznámku (podle D.H.Hersoma), mohla být podle mého názoru ještě vyšší! Mělo to zřejmě vliv i na celkové pořadí v tomto oddělení. Pokud jsem snad někoho nepustil "na bednu", tak se nyní dodatečně omlouvám!
(pokračování příště)

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...