sobota 27. září 2008

Nová sezóna 2008/2009

Pomalu se blíží zahájení soutěže družstev. TJ Sokol Vizovice v minulé sezóně bojoval o udržení, ale letos by tomu mělo být úplně jinak. Neponechali jsme totiž nic náhodě a družstvo posílili! 1.šachovnici jsme obsadili Radomírem Kozáčkem a na třetím stole bude hrát velmi zkušený ligový hráč Zdeněk Chmelař. Více informací zde.

neděle 21. září 2008

Bernhard Hegermann málem překonán!

Objevil jsem na Internetu zajímavý článek. Celé generace skladatelů se dlouhé desítky let snaží překonat rekord B.Hegermanna v pomocném matu 28 tahem z roku 1934. Předkládám druhou nejdelší známou úlohu, která byla publikována původně bez pěšce na c2. Problém je relativně ještě teplý, ale mé pokusy o překonání H#27,5 s pomocí programu Popeye vyšly naprázdno!

Pěšci na e sloupci vypadají nevyužitě, ale bez nich je pozice plná duálů. Více o tomto skvělém problému zde!
Skladbou dlouhých pomocných matů jsem se zabýval několik let a mohu potvrdit, že není snadné se dostat na hranici 26 tahů. Autor musel být určitě zklamán zjištěním, že černí pěšci brali 6x.

úterý 16. září 2008

úterý 9. září 2008

Anne Boleyn

Jindřichův sňatek s Annou a její následná poprava byly součástí složitého začátku významných politických a náboženských převratů známých jako anglická reformace, kdy právě Anna aktivně podpořila reformu náboženskou a vznik anglikánské církve. Mimoto také vládla nesmírným politickým vlivem a proto ji můžeme nazývat "nejvlivnější a nejdůležitější manželkou krále, kterou kdy Anglie měla". Anna Boleynová je především známá díky svému konci - 19. května 1536 byla popravena po té, co byla obviněna z cizoložství, incestu a zrady. Je také považována za jednu z příčin všech změn a později byla také oslavována jako mučednice.

Zde ukázka z knihy!



sobota 6. září 2008

Sériový mat 129 tahem (ilegální pozice)

Předkládám rekordní sériový mat 129 tahem od Aleksandara Atanasijevice a Zdenka Olivy. Poprosil jsem mou sekretářku, zda by nepřipravila video pro You Tube, ale odmítla se s touto ilegální úlohou zabývat! Ano ilegálnost pozice přímo bije do očí! Přesto je tento sériový mat považován za rekordní! Nevím však, co tak vynikajícího šachového skladatele jakým bezesporu A.Atanasijevic je, přimělo aby tento problém tímto způsobem znehodnotil. Je docela možné, že se obával, že tak učiní někdo jiný! Chtěl jsem se jej zeptat osobně, ale nemám kontakt. Nemůžu bohužel umístit video na You Tube, protože se obávám, že bych tak "mystifikoval" celý šachový svět a uvedl jej do rozpaků. Klidně bych pak mohl nafilmovat ilegální sér.=155 nebo H#29, který byl dokonce publikován v domnění, že je čistý!
Sériový mat 127 tahem je ověřen! Neznám delší přímý sériový mat (neproměněné figury) s legální pozicí ve kterém matuje bílá dáma. Rekord v seriovém matu s legální pozicí je 128 tahů. Matuje bílý pěšec!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...