úterý 25. října 2011

Mat 2.tahem!

V současné době registruji poměrně velký rozruch kolem retrodvojtažky od Ivana Skoby, publikované v ŠS roku 1988. Tato úloha byla uvěřejněna nedávno i v ŠT č.41/2011 v článku od Josefa Maršálka Nebojte se retrográdní analýzy 1.

Na článek jsem zareagoval, protože FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak z Kvasic tuto retrodvojtažku před lety totálně rozbil! Doporučuji každému, aby se vžil do pozice řešitele a hledal ten poslední tah bílého.
Nechci znovu opakovat, co zde již bylo dávno napsáno. Je ale zajímavé, jak pan Josef Stašiak vedlejší řešení našel. Pokud by to snad někoho zajímalo, více informací je zde.

Tuto retrodvojtažku jsem upravil a je doufám konečně O.K.! Byla to ale sakramentská dřina! Usmívající se
Vyřeší snad někdo zdárně tuto dvojtažku?


Úloha (mat 2.tahem) je zařazena do řešitelské soutěže! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

Zde registruji první veřejný názor!

neděle 9. října 2011

Nová verze seriového matu!

V současné době veškerý volný čas věnuji jedné dost návykové hře! Přesto se mi podařilo čirou náhodou v přestávce mezi hrou objevit ještě ekonomičtější pozici u světového rekordu v sériovém matu jezdcem (A5), jehož držitelem je Zoran Sibinovič. Zoran vytvořil skvělý rekord s 24 kameny! S pozicí jsem si hrál jen opravdu malou chvilku a odstranil přebytečného bílého pěšce. Vím, že se nejedná o nový rekord, ale chci aby každý věděl, že tabulka rekordů je ostře sledovaná! Již při publikování v Kanadě jsem měl k pozici výhrady. Jezdce na b8 bych osobně nahradil pěšcem na c7, ale o autorství tenkrát rozhodovaly opravdu jen hodiny a vše se publikovalo bez váhání! Pokud máš něco v "šuplíku", raději to okamžitě někde publikuj! Slídím jako honící pes a pokud je v tabulce ještě nějaký slabý záznam, dřív nebo později jej vyčmuchám!

Podmínka úlohy je prostá. V sériovém matu tahá jen bílý a posledním tahem v sérii dává mat černému králi.


Ser-#117 s 24 kameny je umístěn v muzeu.

Seriový mat s 23 kameny je zařazen do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...