neděle 23. srpna 2009

Velká šachová databáze pro všechny!

Nedávno jsem vypomáhal s dohledáním nějakých problémů skladatele Karla Sobka a za odměnu mi byl zaslán odkaz na velkou světovou databázi. Lze ji samozřejmě nalézt i na stránkách Václava Kotěšovce, ale nějak jsem odkaz přehlédl. Velkou výhodou této skvělé databáze je fakt, že zde může přispět svým poznatkem kdokoliv. Naučit se editovat zvládne podle mého názoru úplně každý. Soudím tak proto, že i já to dokázal! Stačí si jen zde níže prohlédnout přiložený vzor jak vlastně postupovat. Pro vložení nového problému je nutné nejdříve kliknout na Add přímo pod šachovnicí a pak jen vyplnit formulář. Není to opravdu nic světoborného. Neumím však ještě vložit pěkně pod sebe řešení a proto jej vkládám jako odkaz na You Tube do komentářů. Na rozvoji této neustále se rozšiřující databáze šachových problémů však pracují pilně jako včelky také ostatní třeba i anonymní editoři, kteří každý, třeba mylný údaj opraví a dokonce i problém někdy ověří a vloží plné řešení!. Nemám zde jako na playchess.com zatím žádnou hodnost, ale považuji za velkou čest, že již nemusím opisovat pro vložení finální úpravy do kolonky kontrolní text! Jsem přesvědčen, že za pár let tato databáze může být nejlepší na světě!
Příspěvky nemusí být jen korektní, ale velmi žádané jsou určitě i některé nově objevené nekorektnosti na které může upozornit kdokoliv! Pro vyhledávání speciálně těchto problémů jsou zde tři klíčová slova (Cooked, Unsound a Shortmate). Musím poznamenat, že práce je zde hodně.
Předkládám dva ze spousty podobných dokonce oceněných(!) příkladů.





Pokud tady najde řešitel mat 2. tahem, tak je trochu "slabší řešitel"!











Další velmi zajímavé problémy zařazené do "škatulky" shortmate na které jsem ještě ani neupozornil!







Myslí si snad někdo, že lze dát mat dříve než 2. tahem?












Zde jsou správné pozice (zaslal Václav Kotěšovec).

sobota 8. srpna 2009

Další nové světové rekordy v online přenosu!!!

Nadešel čas, abych světu problémového šachu představil další 2 nové světové rekordy v sériovém braní. K této mimořádné události dochází maximálně jednou za dlouhé desítky let! Jen pro zajímavost uvádím, že rekordy vznikaly online za přítomnosti mnoha čtenářů. Poprosil jsem Arna, aby napsal k této skvělé práci nějaký článek klidně i v jeho mateřském jazyce. Německý skladatel Arno Tüngler se totiž ukázal jako velmi silný článek našeho týmu a nové rekordy s 12 a 15 kameny vytvořil vlastně on. Je sice pravda, že jsme jej sportovně jednou i trochu vyprovokovali , ale konečné slovo měl Arno. Musím poznamenat, že následující rekordy vznikly ještě dříve než zde uveřejněné maximum s 8 a 9 kameny. Proč je tedy publikuji až nyní? Mezitím probíhal silně obsazený internetový turnaj a já doufal, že velký mistr po ukončení turnaje bude mít čas a článek napíše, ale nakonec jsem dostal požehnání abych tak učinil sám.
Nebyl jsem ani nijak neklidný, že by nás mohl odhalit i někdo jiný ze světové špičky, což může ostatně každý posoudit sám. Na druhou stranu kdyby k této události došlo, byl by to pro náš tým určitě šok, ale já bych mohl napsat doposud asi ten nejzajímavější článek! Zde je již vymazaný rekord s 12 kameny, který Arno Tüngler během snad 24 hodin k mému velkému úžasu mistrně upravil po ekonomické stránce.

Arnova skvělá úprava bez černé dámy (viz níže)! Arno Tüngler určil pořadí autorů na rozdíl ode mne jednoduše podle abecedního seznamu. Jen skladatel velkého formátu by nás zde mohl zaskočit. Internetový turnaj však již skončil, tak není moudré otálet s publikováním. Nyní již může celý svět do pozice bít ze všech sil! Přiznám se, že dlouhé hodiny jsem neúspěšně hledal nějakou mistrovu slabinu. Řešení je zde již nafilmováno a úloha je ověřena počítačem. Bílý na tahu musí provést sérii 38 tahů, než se mu podaří vzít černý kámen! Nelze 1.Sc2 pro šach.


Vrchol našeho společného úsilí! Tuto pozici objevil Arno Tüngler ve vlaku. Cestovat německými drahami musí být velmi příjemné a pohodlné. Celých 45 tahů musí bílý učinit, než konečně sebere černý kámen! Není zase tak obtížné najít řešení.


Bylo určitě zajímavé sledovat, jak ze schématu které bylo poprvé použito v roce 1978 vzniklo během několika málo týdnů 5 nových délkových rekordů. Myšlenku aplikoval do sériového braní jako první Cornel Pacurar a vše další se již odvíjelo online. Z chytré tabulky tak byla vymazána po dlouhých letech řada záznamů! Pokud by snad našel někdo nějaké zlepšení, napište mi! Nový rekord jsem schopen publikovat do 24 hodin!

Zde jen pro informaci již neplatný rekord z roku 1989.

14.1.2017:
V současné době byla hranice rekordu v sériovém braní s 15 kameny posunuta na 50 tahů!

středa 5. srpna 2009

Kentauři na hracím serveru playchess.com












Kentaur je bytost původem z řecké mytologie, napůl člověk a napůl kůň. Byli to divocí a nezkrotní tvorové.
V současné době jsou k vidění i na playchess.com, kde hrají šachy a musím dodat, že velmi dobře! Pojmenování Kentaur zde získali hráči, kteří si vypomáhají při hře šachovým programem, tedy napůl člověk, napůl stroj.
V hlavním hracím sále by ale neměli co pohledávat! Pokud zde hrají a připravují o Elo poctivé a snaživé hráče jsou speciálně vycvičeným týmem odchytáváni.
Vzpomenu zde ještě jak řádili v minulosti Kentauři na www.seznam.cz. Nikdo je zde neměl šanci tenkrát chytit, ale všeobecně se o nich vědělo. Krásně se jim na seznamu tehdy běhalo! Bylo tady i několik hráčů, kteří se na "lov podvodníků" specializovali a ztrpčovali jim život v běhu mezi desítku nejlepších. Na hracím serveru playchess.com jsou hráči kteří si vypomáhají v hlavním hracím sále šachovým programem časem brzy odhaleni. Jevem velmi častým je pak zobrazení červeného textu, že hráč XY používá šachový program. Jaký je postih takového hráče? Byl jsem očitým svědkem když odhalili hráče s nickem Linz010 (Elo1940), který bravurně tahal těžkou věžovou koncovku. Partii dotáhl proti hráči (2049) do vítězného konce, ale Elo u jeho nicku zničeho nic zmizelo. Hráč musel tedy začít hrát na Elo od samého začátku. Včera jsem opět zaregistroval jedno z mnoha odhalení, tentokrát speciálně vycvičený tým chytil Linze011.
Kentauři hráli a budou hrát šachy věčně. Na hracím serveru playchess.com však musí být v hlavním hracím sále stále ve střehu! Jsou zde totiž velmi zkušení odborníci na odchyt Kentaurů s mnohaletými zkušenostmi!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...