sobota 25. ledna 2020

Hráči Malenovic vyhráli v posledních dvou kolech

Hráči Malenovic konečně v ZKP naplno 2x bodovali! Podařilo se nám 5.1.2020 vyhrát doma s Kroměříží D a v 6. kole venku se Vsetínem B. Pohled na umístění v tabulce vypadá již daleko příznivěji.
Obdržel jsem partie z utkání Zlín-Malenovice A - Slavia Kroměříž D a ukázal je Rybce3.

Zasedám na 2. šachovnici. Po neslavně sehraném zahájení má soupeř sice dvojpěšce, ale volný sloupec a stojí velmi dobře. Můj výběr tahů není mnohdy nejlepší a po mém 33. tahu vidím okamžitě za soupeře velmi nepříjemné 34.Sd6! Nabízená příležitost k úderu nebyla však po tahu 34.Sh6 využita. Dostavila se velká úleva, určitě to znáš ze svých partií taky. Měním věže a soupeř mi v časové tísni naštěstí ani neumožní uvažovat o možnosti vzít otráveného pěšce a bere věž králem. Pud sebezáchovy mi pak říká okamžitě zapoj dámu do hry, což byla i má záchrana, partie končí věčným šachem a Rybka3 mi blahopřeje!

Na 3. šachovnici hraje bílými Oldřich Zapletal a stojí uspokojivě. Jeho soupěř se rozhodl pro dobrovolný přesun krále z královského křídla na dámské. Svůj přechod tahem -32...Kb7 však nedokončil a navíc odvolal dámu na opačné křídlo. Rybka3 chválí bílého za obět střelce po 33. Sxc5! za 3 pěšce. Valící se lavinu bílých pěšců nešlo již zastavit a černý byl nucen se vzdát. Připsali jsme tak další celý bod po výborném výkonu!

Na 5. šachovnici hraje bílými Bronislav Pálka. Po 13. tahu černého ..f6 Rybka3 okamžitě cítí příležitost k zisku celého bodu stejně tak jako náš hráč. Nejlepší možností byl ještě obranný tah -14...f5, ale nezahráno. Přišel tah 15. Sf5! a černá dáma se najednou přestává cítit pohodlně. V partii došlo nakonec k oboustranné výměně dam, ale černý zůstal při konečném bilancování o kvalitu chudší. 1-0

Na 6. šachovnici se hra černého Rybce3 taky líbila. Patrik Richvalský obětoval pěšce za dobrou hru a po celou dobu stál minimálně vyrovnaně. Partie skončila po 21. tahu bílého remízou v pozici, kdy stál Patrik velmi dobře.
Polovina bodu s papírově silnějším soupeřem se promítla do dalšího průběhu zápasu a zajištovala minimálně nerozhodný stav .

Michal Kubiczek hrající na 8. šachovnici předvedl černými také výbornou hru! Zaváhání soupeře v 16. tahu bylo okamžitě potrestáno tahem -16...Sxb2! a náš hráč již výhodu +2 postupně jen navyšoval. 0-1 Jen tak dál!

K utkání nastupujeme bez prvních dvou hráčů základní sestavy. Na 1. šachovnici hráč Malenovic Zdenek Chmelař podal po strojově sehraném zahájení skvělý výkon a Rybka3 měla ze svého žáka opravdovou radost. Zdenek měl sice určité problémy se zápisem své partie, ale to nijak nesnižuje jeho předvedený výkon. Partie se dohrávala navíc jako poslední a vzbudila v hrací místnosti velkou pozornost. Shodli jsme se s Rybkou, že tento hráč je hoden svého místa v základní sestavě. 1-0

Pokud jsme s Rybkou na někoho zapomněli tak neboj, určitě se podíváme příště i na tvou partii.

Pro všechny milovníky královské hry je zde jako bonus malá ukázka z koncové hry. Komentuje velmistr této hry a je dobré si postavení figur z videa zapamatovat. Jedná se o nejobtížnější možný mat jaký existuje a je důležité mít na paměti následující pravidla. Pokud neznáš správný postup, musíš počítat s tím, že slabší strana se může zachránit reklamací pravidla 50-ti tahů. Za pouhých 8 minut se dozvíš to, co jiní studovali dříve z knih nesrovnatelně déle!



Trénink zdarma zde v sekci Chess Endgames. Mají zde dost podobných pozic, kterým se při tréninku nevyhneš.
Pro ověření svého účtu je nutné zadat při registraci e-mail. Neboj, prostředí je zcela anonymní!

Přeji všem hodně zdaru a rychlé osvojení základních pravidel!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...