středa 25. června 2014

Na 86letou seniorku se sesypalo policejní komando, užívala konopí

Ačkoli již rok platí zákon umožňující léčit se konopím, nelze jej stále legálně získat v lékárnách. Čeští pacienti mají buď smůlu, anebo "musí" porušovat zákon. Ten, kdo zjistil, že mu sušená bylina pomáhá od blesti či nesnesitelných křečí, přestane řešit, zda mu hrozí postih.

Ilustrační foto

Smutný příběh zažila před nedávnem 86letá bývalá ředitelka mateřské školky v jednom větším středočeském městě. Zničehonic ji začal trápit třes a nezastavitelné drkotání zubů. Lékaři jí diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, kterou lze jen těžko léčit. Její vnučka Hana Madrazsová si ale vzpomněla, že slyšela o léčbě konopím. To babičce opatřila, aby před spaním užívala lžičku drcené sušené drogy.

"Nevěřím žádnému šarlatánství, ale jsem očitý svědek toho, že po čtrnácti dnech užívání se babička přestala třást a byla ráda," řekla Právu Madrazsová.

Problém ale nastal, když musela její babička do nemocnice. Tam se svěřila ošetřující lékařce, že konopí užívá a že ho má i s sebou. "Místo aby jí řekla, že to v nemocnici užívat nemůže, tak na ni zavolala policii," svěřila se.

Do nemocnice podle ní přijelo protidrogové komando v kuklách, načež se babička zhroutila a má dodnes těžké stavy z infarktového zážitku. Naštěstí policisté ihned pochopili, oč jde, a vyšetřování se nekonalo.

Podle Madrazsové se ředitel nemocnice sice omluvil, ale přesto se personál choval nadále k babičce nepříjemně, a proto ji raději na revers vzali domů.

Nejsme zhulenci

Konopí pomáhá i při roztroušené skleróze nebo při chronických bolestech či nechutenství. Ministerstvu zdravotnictví se ale stále nedaří zprovoznit elektronický registr receptů, který budou muset lékaři pro předepisování konopí používat.

Pacienti se proto sdružili do spolku KOPAC (konopí pacientům), který má za úkol konečně prosadit, aby se sušená droga dostala do lékáren a pacienti by si ji mohli beze strachu pořídit.
Šéfka spolku Hana Vágnerová uvedla: "Léčba je sice legální, ale léčebné konopí není stále dostupné, a proto vznikl tento spolek."

Sama má roztroušenou sklerózu. "Nejsme spolek zhulenců, kteří si chtějí užívat, ale seriózní spolek pacientů, kteří mají na léčivo právo, ale stát nám jeho užívání zatím neumožňuje," dodala.

Lékař a epidemiolog Tomáš Zábranský, který stál u zrodu zákona, navíc upozornil, že ministerstvo vydalo vyhlášku, která nevnímá skutečné potřeby pacientů. Nastavuje měsíční limit 30 gramů konopí, což je pro řadu diagnóz málo. "Je to stejné, jako by lékaři mohli předepisovat pouze osminku acylpyrinu na horečku," uvedl.

Zdroj: Novinky.cz

neděle 15. června 2014

Bolivijský kmet zemřel ve věku 123 let. Prý mu pomáhala koka

Bolivijský pastevec Carmelo Flores Laura, který byl podle tamní matriky starý 123 let, v pondělí zemřel. Pokud by jeho záznamy byly pravdivé, jednalo by se o nejstaršího člověka na světě, napsala agentura Reuters.


O Floresovi loni v srpnu informovala bolivijská televize Uno. Pastevec žijící v horách poblíž metropole La Paz byl tehdy na svůj věk v dobrém stavu - nenosil brýle a chodil bez pomoci hole. K zahnání hladu žvýkal lístky koky, čemuž mimo jiné přisuzoval svou dlouhověkost. [celá zpráva]

Jeho zdravotní stav se ale v poslední době zhoršoval. Smrt si ho našla v pondělí ve spánku.
"V neděli moje děti přijely z La Paz, seděli jsme s otcem na verandě. Nechtěl nic jíst a cítil se velmi unaveně. Můj bratr mi říkal, ať ho vezmeme do nemocnice, ale nešlo to, byl moc slabý. Jen jsme tak doufali, že se jeho stav zlepší," řekl Floresův syn Cecilio.

Flores, který se narodil 16. července 1890, disponoval křestním listem. Ty v době jeho narození vystavovali kněží a stát je uznával jako platný dokument, rodné listy se totiž v zemi začaly vydávat až v roce 1940.

Bolivijcovi tak do 124. narozenin chyběl necelý měsíc, čímž by byl rekordmanem. Dosavadní nejvyšší oficiálně potvrzený věk drží podle Guinnessovy knihy rekordů Francouzka Jeanne Calmentová. Zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Zdroj: Novinky.cz

čtvrtek 5. června 2014

Síla dolaru se stává minulostí

Síla dolaru se stává minulostí
Foto: RIA Novosti

Čína a Japonsko se domluvily, že se vzdají použití amerického dolaru ve vzájemném vyrovnání. Experti podotýkají, že někdejší síla americké měny, která se rozšiřovala na celý svět, bude brzy patřit minulosti.

Čína je toho názoru, že dominování dolaru v mezinárodních transakcích je přežitkem. Proč musí druhá největší světová ekonomika krmit amerického konkurenta? Podle názoru experta Hampshireského college Michaela Claira chystá Peking postupovat dál a odstranit hegemona světové ekonomiky.

Směnu japonských jenů za čínské juany a naopak se chystají obě země provádět na měnových trzích Tokia a Šanghaje. Dříve se to dělalo s přihlédnutím ke kurzům obou měn vůči dolaru. Teď bude směna přímá. Podle názoru ekonomů to Japonsko a Čínu zbaví ztrát způsobených výkyvy kurzu dolaru, které se pokaždé stávaly. Je třeba poznamenat, že Čína se už dávno začala připravovat na přechod k účtování se svými partnery bez dolaru. Zcela nedávno Moskva a Peking prohlásily, že už nechtějí americkou měnu v transakcích mezi oběma zeměmi. Domluvili se o tom v průběhu návštěvy prezidenta Ruska Vladimíra Putina v Číně zástupci ruské banky VTB a čínské Centrální banky. Teď budou Rusko a Čína užívat místo dolaru rubl a juan. A nyní uzavřely podobnou dohodu také Tokio a Peking. Jak podotýkají analytici, Čína se nikdy nepustí do předem ztracené věci. A své akce vždy promýšlí na sto kroků dopředu. Takže se Číňané už určitě rozhodli, s jakou měnou nebude třeba počítat v budoucnu.

Zdroj: HLAS RUSKA

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...