pátek 30. září 2011

D5 zásah, potopena!


Skladatelé publikující v Kanadě se věnují momentálně mě nic neříkajícímu exošachu a proto můžu pěkně v klidu a nerušeně i nadále upravovat staré rekordy! Zásah na D5 je jasným důkazem toho, že rekordy stále čekají na své objevitele! Jaká podmínka je zobrazena v tabulce na D5? Jedná se o ten nejdelší sériový pomocný pat ve kterém poslední tah učiní jezdec. Tahá jen černý a po sérii 106 tahů bude zapatován po jediném tahu bílého. Jen pro zajímavost uvádím, že posledních 31 tahů ověřoval program Popeye přes 3 hodiny. Nedovedu odhadnout, jak dlouho by trval celkový test. Po přidání bílého pěšce na f2 však Popeye nachází řešení okamžitě! SH=106 by měl být O.K. i bez bílého pěšce na f2.


Při pohledu na soutěžní úkol je zřejmé, že poslední tah černého v sérii by měl být 106.Jf2+.
SH=106 není ověřen! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Stačí uvést jen klíčové tahy.

Již vymazaný rekord je zde.

sobota 24. září 2011

Nový zásah na F5!


Dopustil jsem se chyby, která se občas přihodí i velkým mistrům. Skutečnosti ale tomu také dost napomohly...
Ihned po uveřejnění sériového ideálního matu věží (ser-#85) jsem uviděl, že právě v této pozici je ukryt další rekord ve kterém patuje tah jezdcem. Nevím jak to vidí jiní, ale já se prostě domníval, že každého jen trochu zasvěceného musí tato možnost také napadnout. Rozhodl jsem se proto nový rekord raději okamžitě uveřejnit. Ser-=78 mohl klidně platit za rekordní i několik desítek let, ale slovenský skladatel Ján Golha zareagoval v rekordním čase! Jeho finální úprava je fantastická a nejsem si úplně jist, zda bych ji také našel i za předpokladu, že nové rekordy by byly v problémovém šachu odměňovány. Ostatně každý kdo se již seznámil se starým rekordem, může posoudit sám. Starý rekord je zde.


Nový rekord je zařazen do řešitelské soutěže. Tahá jen bílý a po sérii 79 tahů řešitel najde ten nejčistější ideální modelový pat jaký znám! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.

neděle 18. září 2011

F5 zásah, potopena!


A je tu další rekord! Tabulka rekordů začíná být pěkně děravá. Ser-=78 vznikl hned po uveřejnění ser-#85, když jsem našel právě v této pozici možnost jak zapatovat černého krále jezdcem. Neměl jsem dnes vůbec klidné spaní. Během noci mě mohl na druhé straně zeměkoule totiž kdokoliv dojebat! Abych mohl tedy klidně spát, rozhodl jsem se rekordní ser-=78 raději okamžitě zveřejnit. Jedná se o sériový ideální modelový pat, ve kterém poslední tah v sérii učiní jezdec. Tahá jen bílý a po jeho posledním 78.tahu řešitel objeví na šachovnici tak čistý modelový pat, že čistější ani být nemůže! Nový rekord je ještě velmi čerstvý, ale důvod proč jej tak brzy publikuji jsem již uvedl. Již vymazaný rekord je zde.


Pokud najdeš nějaké vylepšení, rychle pši! Já zatím budu připravovat další "torpédo"! Usmívající se
Úloha je zařazena do řešitelské soutěže! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni. Stačí uvést jen klíčové tahy!

sobota 17. září 2011

E3 zásah, potopena!


Ano, už je to tak! Záznam v tabulce rekordů byl po 22 letech konečně vymazán. Jedná se o sériový ideální modelový mat věží. Jak takový ideální modelový mat vypadá? V ideálním modelovém matu nesmí zůstat na šachovnici nic navíc a vše musí spolupracovat na matovém obrazci.

V sériové úloze tahá jen bílý a posledním tahem v sérii splní podmínku úlohy. V současné době se s tímto druhem šachového problému řešitel téměř nesetká, protože mnozí skladatelé se domnívají, že vše již bylo dávno uveřejněno. Jestli ještě někdo věnuje sériovým úlohám pozornost, tak jsou to již jen skuteční světoví rekordmani.


Sériový mat na obrázku platil za rekordní nejen jako rekord s 12 kameny, ale také současně ukrýval ideální modelový mat. Přiznám se, že jsem rekordní idealní modelový mat věží doposud neznal a narazil na něj vlastně náhodně. Že se jedná zrovna o rekord s 12 kameny bylo pro mě velmi příjemným zjištěním. Hned po seznámení s touto úlohou jsem si byl téměř jist, že tomuto rekordu odbíjí jeho poslední hodina. Je zajímavé, že ten samý názor měl i můj počítač! Ser-#82 čekal na úpravu neuvěřitelně dlouhých 22 let! Nedovedu si představit, že bych měl poté co jsem před týdnem vymazal z tabulky ser-=85 tento nový objev někam posílat ke zveřejnění. Byla by to ode mě šílenost. Rekordy se musí publikovat okamžitě!


Úloha je zařazena do řešitelské soutěže. Stačí uvést jen klíčové tahy. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

sobota 10. září 2011

Přepšete historii!


Zaměřil jsem se v těchto dnech na celosvětově uznávanou tabulku s rekordy ve snaze nějaký záznam opět vymazat. Nebylo to zase tak obtížné a podařilo se mi vytvořit nejdelší sériový pat ve kterém poslední tah bílého učiní pěšec! V sériovém patu ser-=87 tahá jen bílý a po posledním tahu je černý pat. Zhruba před rokem celý svět tvořil nové sériové rekordy a během krátké doby vznikla řada doposud nepřekonaných prací, uveřejněných právě v této tabulce.
O autorství nerozhodovaly dny, ale popravdě řečeno jen hodiny! Vše se publikovalo okamžitě na web a byl to opravdu mazec! Pamatuji se, že jsem měl tenkrát týden dovolenou a pěkně jsem si zablbnul!
Již neplatný rekord, na kterém se podílela hned trojice autorů je zde.


Úloha na obrázku je zařazena do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.
Stačí uvést jen klíčové tahy!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...