sobota 17. září 2011

E3 zásah, potopena!


Ano, už je to tak! Záznam v tabulce rekordů byl po 22 letech konečně vymazán. Jedná se o sériový ideální modelový mat věží. Jak takový ideální modelový mat vypadá? V ideálním modelovém matu nesmí zůstat na šachovnici nic navíc a vše musí spolupracovat na matovém obrazci.

V sériové úloze tahá jen bílý a posledním tahem v sérii splní podmínku úlohy. V současné době se s tímto druhem šachového problému řešitel téměř nesetká, protože mnozí skladatelé se domnívají, že vše již bylo dávno uveřejněno. Jestli ještě někdo věnuje sériovým úlohám pozornost, tak jsou to již jen skuteční světoví rekordmani.


Sériový mat na obrázku platil za rekordní nejen jako rekord s 12 kameny, ale také současně ukrýval ideální modelový mat. Přiznám se, že jsem rekordní idealní modelový mat věží doposud neznal a narazil na něj vlastně náhodně. Že se jedná zrovna o rekord s 12 kameny bylo pro mě velmi příjemným zjištěním. Hned po seznámení s touto úlohou jsem si byl téměř jist, že tomuto rekordu odbíjí jeho poslední hodina. Je zajímavé, že ten samý názor měl i můj počítač! Ser-#82 čekal na úpravu neuvěřitelně dlouhých 22 let! Nedovedu si představit, že bych měl poté co jsem před týdnem vymazal z tabulky ser-=85 tento nový objev někam posílat ke zveřejnění. Byla by to ode mě šílenost. Rekordy se musí publikovat okamžitě!


Úloha je zařazena do řešitelské soutěže. Stačí uvést jen klíčové tahy. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...