sobota 26. listopadu 2016

Lekce č.7 - dámské koncovky

Je tu sice už náš 7 díl cesty ke zlepšení, ale i v tuto chvili se můžeš klidně přidat. Dámské koncovky musíme taky znát a opravdu se je dobře naučíme! Už dnes budeme vědět o dámských koncovkách víc, než mnozí silní hráči!

Při vzpomínce na mé šachové začátky řeknu příběh.
V roce 1979 mi táta přivezl z Prahy knihu od velmistrů J.Averbacha, A.Kotova a M.Judoviče - Šachová škola. Myšlenka napsat knihu o šachové hře vznikla na popud diváků úspěšného televizního seriálu "Šachová škola", který vysílala Ústřední televize SSSR. V té době opravdu super kniha! Ještě si vzpomínám, že mu údajně prodavač říkal, je to novinka a hodně žádaná! To co je v té knize o dámských koncovkách se my naučíme taky a v podstatně kratším čase!

Na Vlčnovském kanálu You Tube je právě pro nás samouky připraveno výborné video, po jehož zhlédnutí se budeme cítit s dámami naprosto pohodlně. Ještě jako bonus je zde zadarmo vysvětleno pravidlo trojúhelníku v koncovce K+D/K+V. Hned v úvodu finta podle pravidel FIDE, kterou může použít každý hráč. Nastudovat tento materiál z knih by trvalo dlouhé desítky hodin!

https://www.youtube.com/watch?v=DuopFLCz4Rk

Další úzce související článek zde.
Každý si může vyzkoušet správný postup v této opravdu těžké koncovce. Ale my už známe pravidlo trojúhelníku, takže to do 50-ti tahů určitě zvládneme! Jako kuriozitu ještě uvádím, že u ukázky č.3 již před 8 lety uživatel You Tube našel v samém závěru záznamu chybné pokračování! Překvapený

sobota 19. listopadu 2016

Lekce č.6 - pěšcové koncovky

V naší již 6. lekci seriálu Chci být lepší hráč si povíme velmi důležité věce o pěšcových koncovkách! Toto je opravdu nutné znát a pokud to neznáš, tak je zde právě pro nás připravena následující videoukázka. Pro mě to byla taky novinka, ale postačí 1-2 zhlédnutí a všechno pochopíš! Výborné video, ve kterém jsou vysvětleny nejen základy pěšcových koncovek, ale také pravidlo vzdálené opozice, čtverce a trojúhelníku. Třeba o tom trojúhelníku, jsem jen slyšel a to ještě velmi dávno. Překvapený

Velmistr Michail Tal přezdívaný jako Čaroděj z Rigy, na dotaz jaký je jeho nejoblíbenější televizní program zaskočil nečekanou odpovědí: Šach pro začátečníky od velmistra Jurije Averbacha. Na nechápající pohled redaktora odpověděl: Opakování je matka moudrosti. Vždy se dozvím tolik nových věcí, až se divím, že jsem se stal mistrem světa.

https://www.youtube.com/watch?v=1aYfNAyWxqc

Další skvělá navazující videonovinka z Vlčnovského kanálu You Tube! Ukázky z partií dokazují, že mýlit se mohou v propočtech i velmistři a jednoduchý návod, jak počítat na první pohled složité propočty v pěšcových koncovkách.

https://www.youtube.com/watch?v=Gw_60Six96k&t=1592s

Všechen tento materiál po pochopení ve svých partiích dříve nebo později prodáme! A každý den neustále musíme pracovat na svém zlepšení zde!

sobota 12. listopadu 2016

Lekce č.5 - Skotský gambit

Velmi důležité je dobře nebo pokud možno co nejlépe rozehrát partii. Jestli již v zahájení ztratím bez jakékoliv kompenzace pěšce, může se to ukázat později jako rozhodující faktor. Pamatuji si, jak jsme ve vyučování jako začátečníci hráli šachy na průhledné fóĺii a neustále gumovali ty "poklidné italské varianty". Žádný šachový program jsme neměli, tak jsme hráli pořád to svoje. Dnes se zeptám mé Rybky a hned mi řekne co mám hrát, jen si to zapamatovat!

Našel jsem na You Tube výborné video, které jsem zařadil do naší již 5.lekce. Jestli hraješ 1.e4 e5, tak to musíš vidět!
Video pojednává o Skotském gambitu a vznikají zde varianty, které je důležité znát. Ptal jsem se Rybky co hrát na 4. Sc4 a radí mi přejít tahem -4...Jf6 do hry 2 jezdců v obraně, je to solidní pokračování jen je třeba jej znát a po 5.e5 se nebát a pokačovat tahem d5!

Video od KM Petra Koutného ukazuje hlavní varianty, ve kterých je dobré se orientovat! Mohu potvrdit, že ve Vlčnově to opravdu hrají.

https://www.youtube.com/watch?v=gK67j99RQ08

Jinak je důležité se vracet každý den i zde!

sobota 5. listopadu 2016

Lekce č.4 - věžové koncovky!

Tak se stále na http://chesstempo.com/chess-tactics.html plácám na svém Elu a hranice 2000 zatím odolává. Vřele doporučuji, báječně to cvičí taktický postřeh! Ale hlavně se musí řešit v klidu a nikam nespěchat, protože je zde mnoho záludných problémů!
Taky i pár diplomů přibylo. Jeden je za vyřešení 200 problémů během týdne (Taktický netvor standard). Myslím uberu!

Nyní k naší další lekci. Důležité je vědět něco málo o věžových koncovkách. Já osobně jsem skončil u matu K+V proti K.
Taky vím, že když mám K+S proti K+V, tak musím ustupovat do opačného rohu, než je můj střelec a to je asi tak všechno.

Na You Tube ale už je pro nás dávno připraveno výborné video od KM Petra Koutného pojednávající o věžových koncovkách.


To jsou opravdu nutné základy. Věžové koncovky jsou těžké a taky mě to nikdy nebavilo se učit. Ano musí se hrát v klidu a nikam nespěchat! O dalších důležitých faktorech ve věžových koncovkách si řekneme třeba příště.

Na http://chesstempo.com/chess-endgames.html se lze neustále zdokonalovat. Mají tam takových věžovek spoustu, ale jelikož mám jen základní členství, tak můžu řešit pouze 2 koncovky denně.

Tak hodně zdaru na chesstempo.com! Usmívající se

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...