sobota 26. listopadu 2016

Lekce č.7 - dámské koncovky

Je tu sice už náš 7 díl cesty ke zlepšení, ale i v tuto chvili se můžeš klidně přidat. Dámské koncovky musíme taky znát a opravdu se je dobře naučíme! Už dnes budeme vědět o dámských koncovkách víc, než mnozí silní hráči!

Při vzpomínce na mé šachové začátky řeknu příběh.
V roce 1979 mi táta přivezl z Prahy knihu od velmistrů J.Averbacha, A.Kotova a M.Judoviče - Šachová škola. Myšlenka napsat knihu o šachové hře vznikla na popud diváků úspěšného televizního seriálu "Šachová škola", který vysílala Ústřední televize SSSR. V té době opravdu super kniha! Ještě si vzpomínám, že mu údajně prodavač říkal, je to novinka a hodně žádaná! To co je v té knize o dámských koncovkách se my naučíme taky a v podstatně kratším čase!

Na Vlčnovském kanálu You Tube je právě pro nás samouky připraveno výborné video, po jehož zhlédnutí se budeme cítit s dámami naprosto pohodlně. Ještě jako bonus je zde zadarmo vysvětleno pravidlo trojúhelníku v koncovce K+D/K+V. Hned v úvodu finta podle pravidel FIDE, kterou může použít každý hráč. Nastudovat tento materiál z knih by trvalo dlouhé desítky hodin!

https://www.youtube.com/watch?v=DuopFLCz4Rk

Další úzce související článek zde.
Každý si může vyzkoušet správný postup v této opravdu těžké koncovce. Ale my už známe pravidlo trojúhelníku, takže to do 50-ti tahů určitě zvládneme! Jako kuriozitu ještě uvádím, že u ukázky č.3 již před 8 lety uživatel You Tube našel v samém závěru záznamu chybné pokračování! Překvapený

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...