čtvrtek 30. června 2011

Ing. Anton Bidleň a jeho geniální myšlenka!

Slovenský skladatel pan Anton Bidleň je inženýrem chemie. Jeho prvotina byla uveřejněna v roce 1984. Doposud má publikovaných 115 úloh v různých rubrikách 8 států. Nespecializuje se jen na určitý směr, jako například já, ale jeho tvorba je různého žánru. Skládá dvojtažky, trojtažky, mnohotažky, pomocné maty, samomaty, exo úlohy, žertovné úlohy i retro úlohy. Zde je graf, který nejlépe zobrazuje pestrost jeho tvorby.
V roce 1983 se stává vítězem druhé celonárodní soutěže v řešení šachových problémů
(Bidleň, Víšek, Klemanič). Přestávka v tvorbě byla v letech na přelomu tisíciletí, když stavěl svépomocně rodinný dům, kde musel dát všechny své síly. Pak se vrací opět k šachovým činnostem i ke klasickému hraní. Příští rok se Ing. Anton Bidleň dožívá 60 let a plánuje vydat brožurku o své tvorbě i jiných aktivitách.

Ing. Anton Bidleň mi poslal svou úlohu, kterou uveřejnil v Československém šachu v roce 1985 ještě jako začínající autor.

Tato úloha zůstala po dlouhou řadu let utajena skladatelům nejen ve Zlínku, ale i po celém světě! A čím že je tak zajímavá? Všichni zřejmě tento sériový pomocný mat 23 tahem přehlíželi celé desítky let. A přitom by jej klidně mohla mít zařazena i Kanada ve své ještě ne zcela aktuální tabulce rekordů!
Je o tom přesvědčen nejen otec myšlenky, ale i já. V SH#23 je zpracován velmi originální nápad! Mat černému králi má být totiž proveden tahem 0-0-0, který se běžně vyskytuje v šachové partii. Taky mě to mohlo napadnout samotného, ale pořád "hledám" chyby u jiných a na tuto možnost jsem nějak pozapomněl. Předpokládám, že tak dlouhý sériový pomocný mat zakončený dlouhou rošádou Christian Poisson ve své velké, světově proslulé databázi WinChloe určitě nemá. Zde je podle mého názoru nový světový rekord, ve kterém následuje mat po závěrečném tahu 0-0-0!
Dostal jsem nápad, že bychom měli uveřejnit zároveň i úlohu, ve které matuje tah 0-0.
Zda se již světoznámý šachový skladatel Ing. Anton Bidleň neměl se svou myšlenkou obrátit raději na někoho jiného, ukáže teprve čas. Pevně věřím, že oba délkové rekordy budou náporu světové skladatelské špičky minimálně dalších 26 let zdárně odolávat!

Úlohy zařazuji do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Stačí uvést jen klíčové tahy.

pondělí 6. června 2011

Pěšec, který stál 20 let na b7!

Zkoumal jsem díla světoznámých mistrů bratrů Tomaševičů a delší čas se zadíval na rekordní sériový pat s 9 kameny, který je samozřejmě i v Cornelově tabulce rekordů.

Dlouhých 20 let tento známý rekord přecházeli stovky skladatelů bez povšimnutí! Napadlo mě postavit pěšce z pole b7 na a7 a program Popeye žádné řešení kupodivu nenašel. Když jsem zadal podmínku ser-=55, program Popeye mi poblahopřál k novému světovému rekordu!


Ser-=55 zařazuji do řešitelské soutěže! Kdo využije jedinečné příležitosti vyřešit tento rekord jako druhý na světě, hned za programem Popeye? Tahá jen bílý a po sérii 55 tahů se ocitne černý král v patu. Stačí uvést jen klíčové tahy. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni!

Prvním úspěšným řešitelem se stal FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak, který řešení zakódoval.

sobota 4. června 2011

Rekordní sériový mat střelcem!

Jen malou chvíli jsem se zadíval na rekordní sériový mat střelcem, který je zobrazen v chytré tabulce na pozici A4 a zjistil jsem, že je velmi slabý. Přitom platil za rekordní až neuvěřitelně dlouhou dobu! Měl jsem velké štěstí, protože ser-#110 nebyl doposud umístěn na You Tube.
V naprostém utajení byl schovaný na mém blogu a nikdo ze skladatelů jej asi nikdy nehledal, protože jinak by tak dlouho za rekordní rozhodně neplatil!


Nebudu proto na nic čekat a publikuji nový rekord v sériovém matu střelcem, který vznikl téměř okamžitě. V sériovém matu tahá jen bílý a posledním tahem v sérii dává mat černému králi!

Ser-#111 zařazuji do řešitelské soutěže. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Stačí uvést jen klíčové tahy.

Jako druhý na světě, hned za programem Popeye vyřešil čerstvý nový rekord FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak! Blahopřeji!

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...