neděle 30. listopadu 2008

Stanislav Juříček

Stanislav Juříček

Narodil jsem se 28. 2. 1952 ve Vsetíně, kde také žiji. K praktickému šachu mne přivedl asi ve 12 letech můj starší bratr Antonín, skladební pokusy jsem začal jako samouk o několik let později. Prvotinu mi publikoval Československý šach 2/1979. Složil jsem doposud asi 350 úloh, převážně dvoj-, ale i troj- a vícetažky, pomocné maty a jednu studii. Publikováno mám více než 250 prací v 17 státech Evropy i Ameriky, za než jsem získal 14 vyznamenání, z toho čtyři čestná uznání, devět pochvalných zmínek a jedno 4. místo. Ve 2. Albu čs. skladeb se umístil na 17.-18. místě v oddělení trojtažek, v 5. Albu obsadil 5. místo v dvojtažkách, 9. místo v trojtažkách a 9. místo ve vícetažkách. Od r. 2002 jsem členem Sdružení šachových problémistů, od ledna 2005 vedu komentovanou rubriku Černobílé problémy v časopise Zora, krátce (2005) jsem vedl i rubriku Šachový koutek v časopise Lev. Pravidelně přispívám do šachových rubrik denního tisku jak českého (Kutnohorský deník, Blesk), tak i německého (Sächsische Zeitung, Freie Presse). Zveřejnil jsem několik článků v odborném tisku, zejména Šachové skladbě, např. Zapeklitá pozice (ŠS 51/1995), Ekonomie bílého krále (ŠS 83/2004), Loydovy varhany (ŠS 90/2006) a další.
Spolupracuji s dalšími problémisty - V. Buňkou, ing. I. Skobou, L. Salaiem sr. a publicisty - J. Kalendovským, I. Hausnerem a ing. J. Maršálkem. Výběr svých skladeb jsem vydal r. 2007 vlastním nákladem v brožuře "40 let za šachovnicí", s bratrem pak letos realizoval knihu "100 let šachu na Valašsku". V praktické hře mám od r. 1979 titul kandidát mistra sportu, ve finále čs. armády 1972 jsem obsadil 8. místo, třikrát se mi podařilo probojovat do Přeboru ČSR (1974, 1977 a 1980) a jednou do polofinále ČSSR (1979). Kromě šachu mám v oblibě turistiku, zejména vysokohorskou s osobním výškovým rekordem 4200 m v pohoří Ťan-Šan (Kazachstán).

Pozor, pozor! Originál pro Blog zlínského problemisty! Tuhle dvojtažku ještě nikdo nevyřešil!
Pomocný mat 2 tahem (H#2) oceněný 3 pochvalnou zmínkou na jubilejním turnaji "Pleteněv *55" má 2 řešení jak v A pozici (viz diagram), tak i po přemístění pěšce z c6 na f4 (pozice B).
V pomocném matu začíná černý, který vlastně spolupracuje s bílým. Cílem je dát mat černému králi. Proto se také tomuto druhu šachového problému říká "pomocný", nebo přesněji pomocník.

Řešení:
A/ I) 1.Vc3 Jd6 2.Vxc5 Vxd1# II) 1.e4 Vg5 2.Dd4 Jxe3#
B/ I) 1.Dd4 Vc1 2.Ve4 Je7# II) 1.Df3 Vd1 2.Ke4 Jd6#

SHX153:
Stanislav Juříček je také velmi silný hráč v praktickém šachu. Na nejnavštěvovanějším českém webu 63+1 má dokonce komentovanou partii!
Jeho soupeř nebyl žádný začátečník, ale mladý a velmi talentovaný zlínský hráč, který měl nedávno na dosah titul šachového mistra.

sobota 29. listopadu 2008

Skandál v Jurmale

Na stránkách Slovenské organizácie pro kompozičný šach
http://www.soks.host.sk/ je k dispozici otevřený dopis, který reaguje na
neférové rozhodnutí Stálé komise pro kompoziční šach (PCCC) v Jurmale, kde
bylo přijato nekorektní rozhodnutí v oddělení studií, jímž byly porušeny
regule soutěže. Toto rozhodnutí učinili delegáti poměrem hlasů 16:10 ve
prospěch uznání tohoto neregulérního rozhodnutí. Tím se stalo, že prvenství
v 8.WCCT, které mělo patřit Slovensku, získalo neoprávněně Rusko.

Mnozí čeští problémisté s takovým postojem PCCC nesouhlasí, protože takto se
prostě nepostupuje. Vyzýváme proto ve svém otevřeném dopise PCCC, aby se k
věci znovu vrátila a tuto záležitost čestně vyřešila.
Pokud se chceš také připojit, klidně napiš.

čtvrtek 27. listopadu 2008

Mamma Mia!

Příjemně oddechový film, který zaujme především něžnější pohlaví. Nesmrtelná ABBA i přes prostoduchý scénář udělá z filmu odzbrojující roztomilost!

Vybral jsem video, ke kterému se žádný z nafilmovaných rekordů svou sledovaností na You Tube asi nikdy nepřiblíží. Všimni si dívky vpravo. Pěkný a přirozený úsměv = vydařený záběr!






pondělí 17. listopadu 2008

Grigorij Popov

Chtěl bych zde také prezentovat tvorbu výborného ruského autora Grigorije Popova, který má vlastní stránky zaměřené na rekordní problémy. V současné době se snažím také dostat na ruský web, ale není to vůbec snadné!

Grigorij je mimo jiné také autorem rekordní úlohy K+V proti všem. Použil zde zajímavý šachující mechanizmus, ve kterém se černý brání proti matu věží neuvěřitelně dlouho! Poslal jsem Grigoriji jednu moji vícetažku, o které se domnívám, že je také rekordní. Jedná se totiž o dvojníka, který vznikne přemístěním střelce z pole d8 na d4.
Tato úloha, která vznikla v restauraci IV.cenové skupiny v rekordním čase, byla publikována v ŠU 3/2000. Řešení je snadné. V obou pozicích rozhodne pochod bílého krále. Grigorij na oplátku kontroval skvělým matem 14.tahem, ve kterém černý král obíhá šachovnici v jednom velkém kruhu tam a zpět. Tento rekord však nevznikl během jedné návštěvy v restauračním zařízení, ale Grigorij na něm pracoval celý život! Nejedná se však o dvojníka, ale pohyb krále po šachovnici je obdivuhodný. "Kolotoč" čeká už dlouhé měsíce na uveřejnění v magazínu Шахматная поэзия.
Já bych teda tak dlouho čekat asi nevydržel! Grigorij již však publikuje podle mého vzoru rekordy na svých stránkách okamžitě! Více o "kolotoči" si můžeš přečíst zde.

Kolotoč s Bolkem v hlavní roli.

neděle 9. listopadu 2008

Vydařené 1. kolo!

Dnes jsme absolvovali úspěšně 1. kolo vysokou výhrou ve Vsetíně. Družstvo TJ MEZ Vsetín nás loni porazilo, proto jsme měli se soupeře samozřejmě respekt. K tomuto utkání se nemuseli všichni hráči vůbec dostavit. Při průjezdu Zlínkem nám totiž jedna zřejmě "sváteční řidička" nedala přednost a šofér měl plné ruce práce. Auto se štestím vměstnal mezi stojící vůz a obrubník. Chudák paní stojící zrovna na otevřené zastávce měla velmi nepříjemný zážitek. Stát tam já, tak asi do konce svého života koktám.
Nyní již k zápasu, který se nevyvíjel nijak příznivě. Náš kapitán (4.šach.) neměl dnes svůj den a jako první byl nucen svou partii vzdát. Jirka Nekvapil dal v zápětí partii za remízu v rovné pozici.
Jako třetímu v pořadí se mi podařilo konečně zaslouženě vyhrát a vyrovnat.
Zbylé partie ale nevěštily nic dobrého.
Obrat celého zápasu však odstartoval Stanislav Javora, jehož soupeř se nechtěl smířit s remízou a s kvalitou navíc dobrovolně daroval našemu hráči celý bod! Myslíš si, že to není možné? Kdepak! Podobných partií jsem sehrál v minulé sezóně hned několik. Po překvapivém zisku celé figury pak vyhrál i Jiří Vala. Petr Kývala udržel remízu v dámské koncovce, když měl na svou partii jen 3 minuty a soupeř asi o hodinu navíc. Petr Špaňhel se výborně orientoval v těžké věžové koncovce a partii dohrávanou jako blicku nakonec vyhrál, když soupeř odmítl i nabízenou remízu!
Poslední bod přidal Radomír Kozáček, který se na první šachovnici ničeho nebál!
Partii rozhodl ve svůj prospěch také v oboustrané časové tísni.

Závěrem můžu snad jen vzkázat Zdenkovi Chmelařovi: Zdenku příště dojdi na čas.
Sponzor je letos štědrý! Více informací zde.
(Zlínský kraj - soutěž východ)

pondělí 3. listopadu 2008

Mat 226.tahem

Dnes se mi vrátila z dlouhé služební cesty má sekretářka. Na otázku co je nového ve světě problémového šachu jsem se začervenal. Když vyslechla příběh o mém darovaném spoluautorství, jen se zasmála a že jsem byl na You Tube už stejně ohleděný. Hráli jsme i šachy, ale byl jsem bit jak žito! Video umístěné na ruském webu se jí líbilo. Zaujala ji tam i čistá úloha s podmínkou mat 226.tahem. Postavila pozici na šachovnici a já se zájmem přisedl. Dospěli jsme až k pozici po -182...Ke4.
Chtěl jsem již provést tah 183.Dxc4+, ale zadržela mi ruku se slovy: Laďo počkej, tam je mat!
A opravdu, Fritz10 to jen potvrdil! Chtěla abych ji nechal chvíli v klidu, že se na tu pozici chce nerušeně podívat. Hořel jsem nedočkavostí k čemu dospěje. Neutajil jsem svou zvědavost a asi proto mi s úsměvem odvětila, že připadají v úvahu jen tři možnosti (viz anketa) umístěná v komentářích. Zjistí někdo, co ví jen má sekretářka?
Tah ...Ke4 si musí nechat černý na poslední chvíli (můj názor). Nejpřesnější bude - 213...Ke4!
Pak již následuje 214.Dxc4+ Kf3 215.Df1+ atd. Po 214.d3+ Ke3! je totiž mat v nedohlednu!

Dnes jsme si všimli, že přítel Grigorij také již na nic nečeká a publikuje problémy okamžitě.
Činí tak ale v naprostém souladu s pravidly Kodexu šachové skladby. Rekordy se prostě musí publikovat pokud možno ihned. Překvapila mě jeho rychlá reakce na #14 (K+J minimal).
Ale tak to má být! Pokud na něco přijdeš, tak písni, hodím rekord v mžiku na blog, případně na You Tube. Samozřejmě bez mé spoluúčasti! Můžeš mi důvěřovat!
Rekordy vznikají velmi těžce. Je to dřina, dřina a dřina! Jestli se do toho dáš, já budu čekat.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...