pondělí 17. listopadu 2008

Grigorij Popov

Chtěl bych zde také prezentovat tvorbu výborného ruského autora Grigorije Popova, který má vlastní stránky zaměřené na rekordní problémy. V současné době se snažím také dostat na ruský web, ale není to vůbec snadné!

Grigorij je mimo jiné také autorem rekordní úlohy K+V proti všem. Použil zde zajímavý šachující mechanizmus, ve kterém se černý brání proti matu věží neuvěřitelně dlouho! Poslal jsem Grigoriji jednu moji vícetažku, o které se domnívám, že je také rekordní. Jedná se totiž o dvojníka, který vznikne přemístěním střelce z pole d8 na d4.
Tato úloha, která vznikla v restauraci IV.cenové skupiny v rekordním čase, byla publikována v ŠU 3/2000. Řešení je snadné. V obou pozicích rozhodne pochod bílého krále. Grigorij na oplátku kontroval skvělým matem 14.tahem, ve kterém černý král obíhá šachovnici v jednom velkém kruhu tam a zpět. Tento rekord však nevznikl během jedné návštěvy v restauračním zařízení, ale Grigorij na něm pracoval celý život! Nejedná se však o dvojníka, ale pohyb krále po šachovnici je obdivuhodný. "Kolotoč" čeká už dlouhé měsíce na uveřejnění v magazínu Шахматная поэзия.
Já bych teda tak dlouho čekat asi nevydržel! Grigorij již však publikuje podle mého vzoru rekordy na svých stránkách okamžitě! Více o "kolotoči" si můžeš přečíst zde.

Kolotoč s Bolkem v hlavní roli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...