středa 24. března 2010

Jednou ranou čtyři zabil!

Konečně zde můžu představit nejnovější rekordy v sériovém braní, které byly publikovány nedávno na fóru problémového šachu. Vznikly pro někoho možná překvapivým, ale z mého pohledu naprosto běžným a i očekávaným způsobem. Nemohl jsem tuto informaci přinést dřív, protože jsem členem fóra, kde tyto nové rekordy postupně vznikaly. Při registraci jsem se totiž zavázal, že nebudu dál šířit žádné problémy, ke kterým zde mají přístup jen registrovaní. Fórum založil kanadský skladatel Cornel Pacurar a informace jsou zde opravdu velmi zajímavé. Abych řekl pravdu, tak něco z toho zde ukrást, tak i zcela neznámý autor se rázem proslaví.

V polovině minulého roku mi Cornel Pacurar zaslal pro můj blog originál, po jehož uveřejnění dne 1.6.2009 se zde ztrhla honba za rekordy v sériovém braní. Musím poznamenat, že vše probíhalo on-line a přidat se a slavit úspěch mohl kdokoliv. Počínal jsem si tenkrát údajně ukvapeně, ale já osobně zastávám názor, že jsem jednal tak, jak se při publikování rekordů sluší a patří. Nakonec spolupracoval tým čtyř autorů ve složení Cornel Pacurar, Ivan Skoba, Arno Tüngler a já. Měli jsme tenkrát rozhodně štěstí, protože o dva rekordy nás mohl připravit nejen někdo ze skladatelů, ale klidně i uživatel You Tube!

Dne 30.11.2009 Arno Tüngler uveřejnil právě na fóru nové, velmi zajímavé schéma týkající se problematiky sériového braní. Slovenský skladatel Ján Golha jako zakládající člen měl již všechny dostupné informace a samozřejmě i chytrou tabulku, která byla součástí připravovaného článku pro Mat Plus Review. To bylo překvapení pro všechny členy fóra, když právě Ján Golha, během ani ne 24 hodin pozici vyčistil a vytvořil světový rekord v sériovém braní s 15 kameny! Vymazal tak z chytré tabulky nejen originál pro Blog zlínského problemisty (ser-x45), který vytvořil Arno po společném úsilí celého týmu na německých drahách, ale i Cornelův rekord s 16 kameny.
ser-x50

Přidáním bílého pěšce na d5 vznikl nový rekord s 16 kameny.
ser-x51
Byla to vynikající ukázka rychlé reakce a pohotovosti! Autoři se pak dohodli na spoluautorství. Nejen Ján Golha, ale i Itamar Faybisch již poznal jaké to je "naloupat si ve fóru perníček" a přepsat tak historické tabulky!
Jen pro zajímavost uvádím, že 1.12.2009 jsem byl také ráno seznámen s novým schématem v sériovém braní, ale hodně mě tehdy zaměstnal právě nově vzniklý rekord s 11 kameny v sériovém pomocném matu. Během 24 hodin tak vznikly 4 nové světové rekordy, což není jev zrovna velmi častý. Zbývající dva rekordy přidal již Arno sám, po důkladném průzkumu.
ser-x57 + ser-x60
V sériovém braní provede bílý danou sérii tahů a posledním tahem bere černý kámen.

Pánové blahopřeji k dobře odvedené práci!

pátek 12. března 2010

Zápas doposud nerozhodnut!

O výsledku zápasu mezi družstvy Zlínterm Zlín - TJ Jiskra Otrokovice, který se měl odehrát 22.2. 2010 není doposud rozhodnuto. Překvapivě se ukázalo, že rozhodování to není jednoduché o čemž svědčí fakt, že celá soutěž již za týden končí závěrečným kolem.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...