sobota 23. ledna 2010

Jak Láďa pomáhal hledat poklad!


V minulých dnech jsem byl požádán o pomoc při hledání pokladu. Když jsem se začal zajímat jak velká bude má provize, ukázalo se, že tak velký poklad to zas není. Tito zlatokopové nehledají Jantarovou komnatu ani žádné poklady z 2.světové války, ale propadli geocachingu. Geocaching je dobrodružství, hra pro všechny majitele GPS, spojující prostřednictvím Internetu tisíce lidí po celém světě. Funguje díky přesnosti dnešních GPS systémů a možnosti výměny informací o nově založených skrýších mezi účastníky hry. Ti pak mohou s délkovými a šířkovými souřadnicemi skrýše vyrazit na lov. Odměna za nalezení se většinou ukrývá uvnitř plastikového kontejneru. Hledači začali hledat zcela nový poklad a cesta k němu vede přes 12, podle mého názoru většinou velmi obtížných hádanek! Nakonec každý může posoudit níže sám!
Poskytl jsem již některým hledačům pár informací a aby to bylo férové, tak jsem se rozhodl to zde zveřejnit, protože zde mnozí hledají indicie.
Zde je ještě závěrečná pozice samomatu 20 tahem, kterou jsem již dvěma hledačům prozradil.
Potřebují vědět hlavně 16 tah černého, ale záměrně jsem neřekl víc.
Chlapi až to vykopete, tak dejte vědět! Zajímá mne, která skupina to najde první!

Zde je ještě úsměvná, ale trefná reakce jednoho slovenského problemisty na soutěžní úkoly, se kterými se museli hledači vypořádat!

"Žial moc Vás nepoteším. Tento typ pocítacových úloh, ktoré v posledných rokoch zaplavili casopisy, ja neriešim. Riešitelská námaha daleko prevyšuje dosiahnutý umelecký zážitok. Osobne neviem co je to za sútaž, ale pokial sú tam na riešenie takéto skladby, tak urcite priaznivcov kompozicného šachu viac odradí ako priláka.""Neviem v akej sútaži riešite tento nárocný typ úloh, ale skúste sám komponovat, prípadne riešit pre zaciatok lahšie úlohy""Chtel bych Vás ješte upozornit, že rešení šachových úloh je spolehlivý zpusob, jak prošvihnout spoustu duležitejších vecí. Jak se ríká - každý svého štestí strojvudce.""Za vyse 30 rokov co sa venujem komp. sachu som tak cudné zadanie nevidel."

sobota 9. ledna 2010

Nové exokameny HU a HUHU!

Dovoluji si představit světu problémového šachu nové exokameny. Jedná se o exokámen HU a HUHU. Exokameny s označením HU, případně HUHU můžou ovlivnit jen kameny které mají stejný chod. Je to naprosto jednoduché, dáma může huknout jen na dámu, věž na věž, cvrček na cvrčka nebo tátoš na tátoše. Jestliže je na šachovnici například jezdec HU, může vybafnout na dalšího jezdce. Jezdec se pak lekne a není schopen pohybu, je částečně paralizován! Pokud však použijeme kámen HUHU, tak ten může dokonce vybafnout HUHU! Kámen stejného chodu je pak paralizován úplně. Není schopen pohybu a přestává kontrolovat i ovládaná pole.

Ke vzniku nových exokamenů mne inspirovala historka mého strýce, na kterou prostě nejde zapomenout.

Můj strýc navštívil kdysi jeden ústav pro duševně nemocné pacienty a jak se tam tak procházel, uviděl na konci dlouhé chodby velkou mříž. Přišel blíž a uvnitř byl nějaký člověk. Jak mého strýce spatřil, hned vyskočil a chytil se pevně mříží. Strýc přišel až k němu, ukázal na něj prstem a řekl: "HU"!
Pacient na chvíli strnul, ale pak začal přelézat tu vysokou mříž, která nedosahovala až ke stropu. Jak to strýc uviděl, na nic nečekal a začal utíkat. Jenže stačila mimořádná hbitost a za chvíli už běžel za strýcem. Stýc utíkal co mohl, ale pronásledovatel stále za ním. Utíkali přes ploty, dvory, zahrady až na náměstí. Strýc uviděl odjíždět autobus a věděl, že to je jeho jediná záchrana. Když však dobíhal autobus, upadl a nemohl vstát. Ten člověk přiběhl až k němu, ťukl strýca ukázovákem do čela a říká: "HU" a teď hoň zase ty mě!!

Zde předkládám na ukázku sériový pomocný mat s 10 kameny, ve kterém je umístěn na d1 jezdec HU, který během řešení vybafne na jezdce g4 HU!! Jezdec na poli g4 se lekne a není schopen pohybu (kontroluje jen svá pole). V závěru pak musí dát mat jezdec HU, protože jezdec g4 je paralizován. Pozor nelze použít jezdce HUHU, protože jezdec na g4 by pak přestal kontrolovat pole f2!

Jen krátce k řešení. Černý provede sérii 65 tahů a po posledním tahu v sérii dá bílý mat jedním tahem. Během řešení bílý jezdec na d1 udělá HU a tím jezdce na g4 částečně paralizuje, aby nebyl schopen pohybu.

Na nové příspěvky s použitím exokamenů HU a HUHU se budu těšit! Úlohy zde uveřejním samozřejmě přednostně. Věřím, že tyto nové exokameny se již brzy objeví v šachové skladbě a budou se těšit velké oblibě všech šachových skladatelů zabývajících se exošachem po celém světě.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...