úterý 26. října 2010

Věž + střelec proti věži

V neděli 24.10.2010 jsem po zásluze prohrál partii, která málem přešla do koncovky věž + střelec proti věži. Po pravdě jsem se této koncovky bál, protože jsem se mylně domníval, že je za silnější stranu vyhraná.

Je několik pozic, kdy silnější strana forsírovaně vynutí mat, ale v drtivé většině případů slabší strana při správné obraně udrží remízu. Nahlédl jsem do databáze Rybky3 a našel jsem zde překvapivě hodně příkladů této poměrně těžké koncovky. Pokud se někdo snad do podobné koncovky dostane, obecně platí, že se jedná o remízu. Je však třeba se bránit pozorně, počítat tahy a případně využít pravidla 50-ti tahů k reklamaci.

V žádném případě se nevzdávej ani partii nedávej za remiz! Spousta hráčů v této koncovce totiž chybovala a remízové pozice prohrála. Nejednalo se o hráče mého formátu, ale o světoznámé velmistry mezi něž patří například Bronštejn, Ljubojevič, Short(2x) a mnozí další. Jestli je snad někdo přesvědčen, že tuto koncovku na šachovnici mít nikdy nebude, tak jen doplním, že velmistr Vlastimil Hort se s ní seznámil již minimálně 4x a to v letech 1971, 1987, 1991 a 1992. Dvakrát jeho soupeři chybovali v remízových pozicích, 1x narazil na precizní obranu (Elo 2350) a v roce 1992 se k mému překvapení vzdal nebo prohrál na čas v remízové pozici, těsně před dovršením 50-ti tahů bez braní.
Všechny možné pozice s tímto materiálem je možné "natrénovat" zde.

Ještě přikládám video, které jsem paradoxně sám v roce 2007 vytvořil a pobál se tak ve vlastní partii této koncovky. 

neděle 3. října 2010

MODELOVÝ PAT STŘELCEM A JEZDCEM

Nová sezóna družstev 2010/2011 klepe na dveře a hráči se na své soupeře již určitě připravují. Je na čase abych i já přestal konečně blbnout s problémovým šachem. Chlapi doufám, že nebudeme mít takové problémy se záchranou jako loni! Do nové sezóny přeji všem hráčům Vizovic hodně patů v beznadějně prohraných pozicích!

Po sérii 57 tahů bílého vzniknou na šachovnici 2 ideální modelové paty (pat bude jen černý král).

ser-=57
Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...