středa 23. července 2008

Šachový problém na který Fritz10 nestačí!

Vybral jsem jeden zajímavý problém, na který Fritz 10 v "nekonečné analýze" nemůže přijít! Podobné úlohy by se měly řešit bez pomoci šachových programů, ale zde ani Fritz 10 není kupodivu nic platný. Hlášku #2 (mat 2.tahem) uvedenou pod diagramem, Fritz nepotvrdil!
Myslí si snad někdo, že je lepší než Fritz 10 při řešení tohoto problému? Zde si již mnozí řešitelé vylámali zuby!
Nedalo mi to a předložil jsem úlohu i mé sekretářce. Je to velmi inteligentní mladá žena, ale byl jsem si téměř jist, že ji tentokrát zaskočím. No nebudeš tomu věřit, ale řekla mi, že za nevyřešení tohoto problému musela už její babička zůstat po škole. A zase měla pravdu!
A máme tu Cyrilovu pozici po 1.Db4. Cyril Stanley Kipping už nám asi neřekne jak ke své pozici dospěl, ale řekněme, že tuto úlohu z roku 1901(!) vůbec neznal. Domnívám se, že už na to musí přijít každý. Jaké je řešení matu 1. tahem?

sobota 12. července 2008

FIDE Open Staré Město 2008

Nemáš ještě FIDE Elo? Toužíš snad po titulu kilometr (KM)? Mám jeden skvělý tip!
Šachový klub Staré Město pořádá ve dnech 8.-16. 8. 2008 již VI. ročník mezinárodního šachového turnaje.
V minulém roce jsem se zúčastnil a mohu potvrdit, že turnaj byl výborně zorganizován. Hrálo se navíc ve velmi pěkném prostředí. Více informací zde.
Jak jsem se turnajem probil až k FIDE Elu? V prvních kolech je dobré se snažit neprohrát. Los je pak příznivý a přiděluje samé hráče, kteří FIDE Elo mají. Důležité je nikoho nepodceňovat, ale také nepřeceňovat!
Je pravdou, že v nadcházející soutěži družstev jsem 100 Elo bodů soupeřům rozdal, ale titul "kilometr" mi šachový svaz České republiky zatím neodebral.
Vzpomínám také na první ročník tohoto turnaje v roce 2003. Tenkrát se mi sice nedařilo, ale byl jsem očitým svědkem vynikajícího výkonu domácího hráče Josefa Knotka, který do turnaje vstoupil s národním Elem 1917 a po výborné hře málem splnil normu pro mistra FIDE!
A zda se letos opět zúčastním? Kdepak, rozhodl jsem se, že si FIDE Elo budu dalších několik dlouhých let jen "oprašovat"!
Mezi přihlášenými je jeden velmistr a také hráč z oddílu TJ Sokol Vizovice! Držím pěsti a pro všechny přihlášené přikládám videoklip.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...