sobota 24. října 2009

Čip ve špičce jehly!

Navštívil jsem zajímavé stránky spisovatele, publicisty a badatele Jaroslava Chvátala.
Velmi mne zaujal článek: Skutečná pravda - čipovací vakcíny a mnoho dalších k tomuto tématu navazujících. Zde je jen malá ukázka.

Dr. Ryke Geerd Hamer

Včera, 27. srpna 2009, jsem měl úvodní přednášku o German New Medicine (GNM) blízko Vídně v Rakousku. Byla tam se mnou moje žena a asi 40 posluchačů. Na konci se jako součást diskuse mluvilo i o prasečí chřipce a tu vstala jedna žena a prohlásila následující:

Jedna její přítelkyně pracuje pro farmaceutickou společnost ve Vídni a řekla jí, že jehly injekcí proti prasečí chřipce obsahují ve špičce nanočástice, které nemohou být rozpoznány prostým okem, ale které jsou zřetelně viditelné mikroskopem, který zvětšuje pouze 12x, jako například dětský mikroskop. Zaměstnanci farmaceutické společnosti se dověděli, že tyto nanočástice fungují v těle jako motherboad v počítači a mohou uchovávat spousty údajů.

Tato žena dále uvedla, že pracuje v oblasti medicíny. Ptala se prý právníka, který k ní přišel jako pacient, jak se dá vyhnout tomu, aby byl člověk čipován. Řekl jí, že ví o plánovaném čipování populace; ve skutečnosti většina členů vyšší společnosti ví o tomto plánu. Pro tento rok nebyla plánována žádná nucená očkování, ale lidé měli být přes média spíše získávani, aby si nechali dát injekci dobrovolně.

Pro případ, že by takových bylo příliš málo, je nucená vakcinace plánována na příští rok. Výjimkou z tohoto jsou některé profesní skupiny jako elita, politikové atd. On jako právník znal způsoby, jak se vyhnout injekci, ale pro většinu populace není žádného úniku.

Více je možno si přečíst na velmi zajímavých stránkách Jaroslava Chvátala.
Další video k problematice na stránkách J.Chvátala doporučuji zhlédnout zde!
OSUD.cz TV: Konference o prasečí chřipce - chtěli jste na ní být? Nebo o ní aspoň vědět z médií?

úterý 13. října 2009

Jak Láďa k rekordu přišel!

Při přípravě na nadcházející sezónu trávím momentálně většinu svého volného času na playchess.com.
Občas navštívím i šachové fórum, které založil kanadský skladatel Cornel Pacurar.
Bylo pro mne velkým překvapením, jaké problémy zde byly poslední dobou k vidění. Mimochodem čerstvý rekord v sériovém pomocném braní s 10 kameny jsem měl tu čest prezentovat na mém blogu. Cornel Pacurar neustále bádá a nachází opravdu velmi překvapivé nálezy! Jeho poslední velký objev byl nekorektní absolutní rekord v sériovém autopatu od bratrů Tomaševičů publikovaný v roce 1998. Autopat je takový velmi zajímavý sériový problém, který musí pochopit snad každý šachista. Vysvětlím úplně jednoduše. Většinou bílý prostě tahá sem a tam, tam a sem a najednou zjistí, že už nemůže ničím táhnout. Vlastně se sám zapatuje.
Tento doposud platný rekord ve kterém tahá pro změnu jen černý, je "zavařený" již po 14 tazích následovně: 1.Kd2-e1 2.Ke1-f1 3.Kf1-g1 4.Kg1-h2 5.Kh2-g3 6.f4*e3 7.e3-e2 8.e2*d1=S 9.Sd1-e3 10.Se3*f5 11.Sf5-e3 12.Kg3-f4 13.g5-g4 14.g4-g3!=, což je zásadní objev, který učinil až po 11(!) dlouhých letech právě Cornel Pacurar.

Snad každého problémistu by tento nález zvedl ze židle. Je docela možné, že bratři Tomaševičové o této vadě věděli a přesto problém uveřejnili. Soudím tak podle umístění bílé věže na f5, která by stála mnohem lépe na poli d5 s dalším prodloužením autorského řešení o 4 tahy! Že by snad tuto možnost tak velcí skladatelé přehlédli? Cornel představil světu své dva nové rekordy, které vypadaly z mého pohledu velice nadějně. Arno Tüngler však našel velmi rychle podstatně kratší řešení. Další pozice, které nám předložil Cornel jsem pro změnu s pomocí programu Popeye (Pepek námořník) rozbil já. Ukázalo se, že není zas tak jednoduché vytvořit nový rekord s 19 kameny. Nástrah v pozicích totiž bylo velmi mnoho.
Seděl jsem také dlouhé hodiny za šachovnicí a sledoval, čím vším již Cornel prošel.
Jak tak hledím na rekord bratrů Tomaševičů s 18 kameny (ser-!=114), dostal jsem nápad umístit na pole c5 černého střelce. Bílý král po ústupu ze šachu má hned na své cestě další překážku. Pepek námořník hledal, ale nic nenašel. Jako celek tak dlouhý autopat Pepek jen ztěží ověří. Pokusy o prodloužení za pomoci bílého pěšce d2 se ukázaly marné. Netroufám, si ani tipovat, kolik hodin by musel Pepino hledat. Stáhl jsem tento autopat ze šachového fóra a umístil zde jako originál. Cornel Pacurar si zaslouží být spoluautorem tohoto absolutního rekordu v sériovém autopatu, protože on dal podnět k tomu, abych si mohl zase jednou pěkně zablbnout! Rekord je velmi čerstvý a věřím, že přední světová špička se v tom bude ještě nějaký ten den, možná i týden vrtat.
Není vyloučeno, že bude následovat i pokračování, jak Láďa o rekord přišel...

Jelikož problém zatím není ověřen, zařazuji jej do řešitelské soutěže. Podmínka je jednoduchá, jen bílý tahá tam a zpět a po 115 tazích zjistí, že už nikam táhnout nemůže!
Úspěšní řešitelé, zde budou zveřejněni. Nepředpokládám však, že někdo najde odvahu k řešení.

neděle 4. října 2009

Bratři Tomaševičové po 17 letech překonáni!!!

Vážení přátelé problémového šachu. Oznamuji všem, že po 17 letech padl další rekord bratrů Tomaševičů, tentokrát v sériovém pomocném braní s 10 kameny. Vím o tom již několik málo dnů a dostal jsem nyní požehnání informovat celý svět! Byl to opět kanadský skladatel Cornel Pacurar, který našel slabinu v díle slavných mistrů. Jak jsem již informoval v minulém článku, bratři Tomaševičové v roce 1992 odeslali najednou do časopisu Mat rekordy v sériovém pomocném braní s 6-18 kameny. A právě rekord s 10 kameny nebyl tak úplně dokonalý. Není se však čemu divit, protože vzhledem k množství jinak precizně odvedené práce se to dalo i očekávat. Zatím co já se připravoval na nadcházející sezónu na playchess.com s nejistou zárukou úspěchu, Cornel Pacurar přepisoval historii!!

Tento nový rekord jsem našel s otevřenou hubou na stránkách šachového fóra, které založil právě Cornel.
Belgický skladatel Itamar Faybish byl jako první, kdo bleskurychle zareagoval a vylepšil Cornelovo postavení. V minulosti mi bylo vytýkáno, že pozice (mám na mysli rekordy) někdy publikuji na web ukvapeně, myslím si ale, že zde je pravý důkaz toho, kdo si zaslouží být spoluatorem světového rekordu. Je to vždy ten nejrychlejší a nejbystřejší. A v tomto případě to byl Itamar, který umístil chytře krále tak, aby nestál v šachu. Pozice je rozmístěním figur dosti podobná shx114.


Cornel Pacurar napsal k novému světovému rekordu následující:
For a very small group of series-movers enthusiasts, who collaborate online via a private message board, Vladimír's previous blog post from Thursday, October 1st, did not come as a surprise! Indeed, 4 days earlier one of the 17-years old series help-capture records published by Miloš and Radovan Tomašević in MAT, had been broken!
After a long break, I was taking a look at the "398 Zuglängen Rekorde Im Serienzüger..." records, focusing this time on the series help-capture stipulation. The quick low-hanging fruit was a position that equalizes the record for 4 units; I then moved to higher ground and analyzed the matrix used by M. and R. Tomašević's for most of the 6+ units records, noticing "en passant" that only for the 10-unit record Tomašević used the matrix rotated with 90 degrees. Then, a bit later, trying positions with 12 or more units, after removing some extra pieces from my working position, voilà, there was a new record! Same base matrix as the one used by Tomašević, with the "better" orientation of the board, and 3 more moves!

Cornel Pacurar (after M. and R. Tomašević)
Original for Blog zlínského problemisty
8/6P1/3K1p1B/5P2/2Pk3N/8/4B3/6Q1
ser-hx59
12.Kh7*h6 25.Kd2*e2 27.Kd3*c4 39.Kh5*h4 54.Ke4*f5 59.f3-f2 Qg1*f2 x

Previous record:
M. and R. Tomašević, Mat 1992
8/7K/4N3/k7/1B2p3/4P3/Q5P1/2N2B2
ser-hx56
12.Kg1*f1
24.Kb5*b4 37.Kd1*c1 53.Kd3*e3 56.e3-e2 Qa2*e2 x

With new ideas and great help from Itamar, the following day the record was pushed even further: still 59 moves, but with the black King not being in check in the initial position!

Cornel Pacurar & Itamar Faybish (after M. and R. Tomašević)
Original for Blog zlínského problemisty
8/8/3K1pP1/5P1B/5k1N/8/8/4BNQ1
ser-hx59
13.Kh6*h5 26.Ke2*e1 40.Kh5*h4 54.Ke4*f5 59.f3-f2 Qg1*f2 x

Zde je již vymazaný rekord bratrů Tomaševičů z roku 1992.

čtvrtek 1. října 2009

Světový rekord v sériovém pomocném braní

Chtěl bych zde představit další zajímavý rekordní problém. Jedná se o sériové pomocné braní. Černý na tahu provede určenou sérii tahů a po posledním tahu v sérii mu konečně může bílý něco sebrat. Není to na pochopení zase nic tak složitého. Mohl bych zde uvést několik zajímavých příkladů, ale vybral jsem ten úplně nejdelší. Značka pod diagramem C+, zaručuje jen jedno řešení!

Zde je chytrá tabulka, ve které je tento problém zanesen. Autoři jsou velmi známí.
Tabulka rekordů 30.10. 2010
Kdo jiný než bratři Tomaševičové, kteří publikovali celou řadu rekordů v shx.
Rekordy se 6-18 kameny zaslali všechny najednou v roce 1992 do časopisu Mat!
Museli si tenkrát v dvaadevadesátém pěkně máknout!
Jelikož sériové pomocné braní 114 tahem nelze ověřit běžně dostupným programem, stává se pozice na diagramu soutěžním úkolem. Úspěšné řešitele uveřejním na mém blogu. Nikdo mi nemusí posílat celé řešení, stačí jen uvést poslední tah černého krále a také mne zajímá, kde a čím bude černý kámen sebrán.

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...