úterý 13. října 2009

Jak Láďa k rekordu přišel!

Při přípravě na nadcházející sezónu trávím momentálně většinu svého volného času na playchess.com.
Občas navštívím i šachové fórum, které založil kanadský skladatel Cornel Pacurar.
Bylo pro mne velkým překvapením, jaké problémy zde byly poslední dobou k vidění. Mimochodem čerstvý rekord v sériovém pomocném braní s 10 kameny jsem měl tu čest prezentovat na mém blogu. Cornel Pacurar neustále bádá a nachází opravdu velmi překvapivé nálezy! Jeho poslední velký objev byl nekorektní absolutní rekord v sériovém autopatu od bratrů Tomaševičů publikovaný v roce 1998. Autopat je takový velmi zajímavý sériový problém, který musí pochopit snad každý šachista. Vysvětlím úplně jednoduše. Většinou bílý prostě tahá sem a tam, tam a sem a najednou zjistí, že už nemůže ničím táhnout. Vlastně se sám zapatuje.
Tento doposud platný rekord ve kterém tahá pro změnu jen černý, je "zavařený" již po 14 tazích následovně: 1.Kd2-e1 2.Ke1-f1 3.Kf1-g1 4.Kg1-h2 5.Kh2-g3 6.f4*e3 7.e3-e2 8.e2*d1=S 9.Sd1-e3 10.Se3*f5 11.Sf5-e3 12.Kg3-f4 13.g5-g4 14.g4-g3!=, což je zásadní objev, který učinil až po 11(!) dlouhých letech právě Cornel Pacurar.

Snad každého problémistu by tento nález zvedl ze židle. Je docela možné, že bratři Tomaševičové o této vadě věděli a přesto problém uveřejnili. Soudím tak podle umístění bílé věže na f5, která by stála mnohem lépe na poli d5 s dalším prodloužením autorského řešení o 4 tahy! Že by snad tuto možnost tak velcí skladatelé přehlédli? Cornel představil světu své dva nové rekordy, které vypadaly z mého pohledu velice nadějně. Arno Tüngler však našel velmi rychle podstatně kratší řešení. Další pozice, které nám předložil Cornel jsem pro změnu s pomocí programu Popeye (Pepek námořník) rozbil já. Ukázalo se, že není zas tak jednoduché vytvořit nový rekord s 19 kameny. Nástrah v pozicích totiž bylo velmi mnoho.
Seděl jsem také dlouhé hodiny za šachovnicí a sledoval, čím vším již Cornel prošel.
Jak tak hledím na rekord bratrů Tomaševičů s 18 kameny (ser-!=114), dostal jsem nápad umístit na pole c5 černého střelce. Bílý král po ústupu ze šachu má hned na své cestě další překážku. Pepek námořník hledal, ale nic nenašel. Jako celek tak dlouhý autopat Pepek jen ztěží ověří. Pokusy o prodloužení za pomoci bílého pěšce d2 se ukázaly marné. Netroufám, si ani tipovat, kolik hodin by musel Pepino hledat. Stáhl jsem tento autopat ze šachového fóra a umístil zde jako originál. Cornel Pacurar si zaslouží být spoluautorem tohoto absolutního rekordu v sériovém autopatu, protože on dal podnět k tomu, abych si mohl zase jednou pěkně zablbnout! Rekord je velmi čerstvý a věřím, že přední světová špička se v tom bude ještě nějaký ten den, možná i týden vrtat.
Není vyloučeno, že bude následovat i pokračování, jak Láďa o rekord přišel...

Jelikož problém zatím není ověřen, zařazuji jej do řešitelské soutěže. Podmínka je jednoduchá, jen bílý tahá tam a zpět a po 115 tazích zjistí, že už nikam táhnout nemůže!
Úspěšní řešitelé, zde budou zveřejněni. Nepředpokládám však, že někdo najde odvahu k řešení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...