pondělí 3. listopadu 2008

Mat 226.tahem

Dnes se mi vrátila z dlouhé služební cesty má sekretářka. Na otázku co je nového ve světě problémového šachu jsem se začervenal. Když vyslechla příběh o mém darovaném spoluautorství, jen se zasmála a že jsem byl na You Tube už stejně ohleděný. Hráli jsme i šachy, ale byl jsem bit jak žito! Video umístěné na ruském webu se jí líbilo. Zaujala ji tam i čistá úloha s podmínkou mat 226.tahem. Postavila pozici na šachovnici a já se zájmem přisedl. Dospěli jsme až k pozici po -182...Ke4.
Chtěl jsem již provést tah 183.Dxc4+, ale zadržela mi ruku se slovy: Laďo počkej, tam je mat!
A opravdu, Fritz10 to jen potvrdil! Chtěla abych ji nechal chvíli v klidu, že se na tu pozici chce nerušeně podívat. Hořel jsem nedočkavostí k čemu dospěje. Neutajil jsem svou zvědavost a asi proto mi s úsměvem odvětila, že připadají v úvahu jen tři možnosti (viz anketa) umístěná v komentářích. Zjistí někdo, co ví jen má sekretářka?
Tah ...Ke4 si musí nechat černý na poslední chvíli (můj názor). Nejpřesnější bude - 213...Ke4!
Pak již následuje 214.Dxc4+ Kf3 215.Df1+ atd. Po 214.d3+ Ke3! je totiž mat v nedohlednu!

Dnes jsme si všimli, že přítel Grigorij také již na nic nečeká a publikuje problémy okamžitě.
Činí tak ale v naprostém souladu s pravidly Kodexu šachové skladby. Rekordy se prostě musí publikovat pokud možno ihned. Překvapila mě jeho rychlá reakce na #14 (K+J minimal).
Ale tak to má být! Pokud na něco přijdeš, tak písni, hodím rekord v mžiku na blog, případně na You Tube. Samozřejmě bez mé spoluúčasti! Můžeš mi důvěřovat!
Rekordy vznikají velmi těžce. Je to dřina, dřina a dřina! Jestli se do toho dáš, já budu čekat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...