sobota 24. září 2011

Nový zásah na F5!


Dopustil jsem se chyby, která se občas přihodí i velkým mistrům. Skutečnosti ale tomu také dost napomohly...
Ihned po uveřejnění sériového ideálního matu věží (ser-#85) jsem uviděl, že právě v této pozici je ukryt další rekord ve kterém patuje tah jezdcem. Nevím jak to vidí jiní, ale já se prostě domníval, že každého jen trochu zasvěceného musí tato možnost také napadnout. Rozhodl jsem se proto nový rekord raději okamžitě uveřejnit. Ser-=78 mohl klidně platit za rekordní i několik desítek let, ale slovenský skladatel Ján Golha zareagoval v rekordním čase! Jeho finální úprava je fantastická a nejsem si úplně jist, zda bych ji také našel i za předpokladu, že nové rekordy by byly v problémovém šachu odměňovány. Ostatně každý kdo se již seznámil se starým rekordem, může posoudit sám. Starý rekord je zde.


Nový rekord je zařazen do řešitelské soutěže. Tahá jen bílý a po sérii 79 tahů řešitel najde ten nejčistější ideální modelový pat jaký znám! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...