středa 16. března 2011

Rekordy v přímém přenosu 4!!

V těchto dnech se po celém světě programy Popeye a Alybadix snaží ověřit rekordní ideální modelový mat v sériovém pomocníku. Hodnota tohoto rekordu publikovaného v Kanadě 13.3.2011 byla 22 tahů a jen pro zajímavost uvádím, že program Alybadix testoval posledních 21 tahů 2 hodiny a 6 minut.

Podařilo se mi objevit pozici, kterou program Popeye řeší v čase 0.090 s! Na šachovnici je pouze černý král, který se snaží aby dostal co nejdříve mat. Král musí udělat sérii 40 tahů a teprve potom mu může dát bílý jedním tahem mat. Tomuto druhu šachového problému se proto říká sériový pomocný mat. A ten mat, který pak dá bílý černému králi, je tak čistý, že čistější ani být nemůže! Na šachovnici nezůstane nic co by rušilo, proto se tomuto matu říká ideální modelový. Pozice je čerstvá jen několik málo hodin, ale programy již prošly miliardy pozic a já nemůžu dále čekat a riskovat že objeví právě tuto! Můj časový náskok odhaduji nyní jen na desítky minut!


Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Zde je ještě aktuální chytrá tabulka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...