středa 31. srpna 2011

ZÁHADA JEDNOHO POMOCNÍKU

Známý moravský skladatel pan Stanislav Juříček mi poslal velmi zajímavou úlohu ke zveřejnění na mém blogu. Jedná se o pomocný mat 2.tahem, který má údajně 2 řešení. V pomocném matu začíná černý a snaží se tahat tak, aby mu mohl dát bílý mat. Černý vlastně spolupracuje s bílým ze všech sil. Ukázal jsem pomocný mat 2.tahem programu Popeye a řešení opravdu během zlomku vteřiny našel. Druhé řešení však nikoliv! Nepomohla ani nápověda, že je potřeba použít k vyřešení retrográdní analýzu. Program Popeye trvá na tom, že tento pomocný mat má jen 1 řešení! Kdo má tedy pravdu, autor pomocníku nebo program Popeye?

Připomínám, že více než před 3 lety zde byla uveřejněna podobná úloha, kterou šlo vyřešit jen s pomocí retrográdní analýzy, tedy zpětné analýzy pozice. Tuto retroúlohu tehdy rozbil pan Josef Stašiak z Kvasic a získal tak s okamžitou platností titul FIDE mistr řešení! Nebude se podobná situace opět po letech opakovat?
(SHX153)


Objevit první řešení v pomocném matu na diagramu Vám, myslím, mnoho práce nedá. Motivem je blokáda pole e4 a dvojšach na 3. řadě: 1.Ke3 Vxa3 2.Dxe4 Sxd2#. Ale jedno řešení by bylo málo! Zpravidla se takový pomocník koncipuje tak, aby druhé, event. další řešení logicky i esteticky navazovalo na to úvodní. V daném případě, matuje-li střelec z pole d2, mělo by to být dvojšachem i z d6. Myšlenka je sice správná, jenže po chvíli zjistíte, že to tak jednoduché není a vše naráží na ústupovém poli e3. Po několika bezvýsledných pokusech nám přijde na mysl: "Je ta pozice vůbec legální?" Jednoduchý důkaz ukazuje, že ano. S figurami problém není a podobně je tomu i u pěšců. Bílý hrál jen gxh3, ostatní jsou původní. A u černého? Pěšci a3, b7, c4, d7 a g5 jsou původní, d4 přišel ze sloupce "e", jen Pg4 měl dvě možnosti - mohl přijít jak ze sloupce "f", tak i "h" (pravděpodobněji to bylo z "f", ale to není podstatné). Každopádně je ale pěšců jen sedm, osmý chybí. Kardinální problém ovšem zůstává: "Tak, kde to druhé řešení vlastně je?" K jeho určení nám pomůže jen retrográdní analýza se zásadní otázkou: "Pokud vznikla tato pozice, jaký byl poslední tah bílého?"

A tady, milí přátelé, svůj výklad pozice přeruším a další analýzu nechám na Vás. V ní totiž musíte provést dva kroky. Předně je potřeba rozklíčovat tu poslední otázku, nu a pokud se Vám to podaří, pak objevit ono druhé řešení. Přeji Vám příjemnou zábavu!
(Stanislav Juříček)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...