středa 11. března 2009

Nový světový rekord v sériovém matu střelcem!

Miloš a Radovan Tomaševič v letech 1980 - 1998 odvedli v oblasti sériových problémů skutečně spoustu práce! V tomto období vytvořili tito autoři nespočet délkových rekordů. V chytrých tabulkách je zaznamenána jen část z jejich rozsáhlé tvorby. Jsou také autory rekordní úlohy, ve které matuje bílá věž (ser.-#125). Tento problém je také zanesen v chytré tabulce. Jedná se o rekord s 18 kameny v sériovém matu (viz diagram), ve kterém tahá jen bílý. Posledním tahem v sérii bílý dává mat.
Pokoušel jsem se vytvořit nový rekord ve kterém matuje bílá věž, ale již dávno existuje a navíc jsem byl o tah překonán! Poslední tah v sérii je 125. Ve4#.

Prodloužil jsem však o 1 tah původní rekordní sériový mat, ve kterém matuje bílý střelec (viz diagram). Po sérii 110 tahů bílého vznikne na šachovnici mat bílým střelcem.

Je pravdou, že staří mistři by se možná pousmáli , ale inspiroval mne Ljubomir Ugren, který podobné rekordy s jednotlivými kameny publikoval již v sériovém pomocném matu (The Problemist 3/2006).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...