pondělí 21. února 2011

Modelový pat věží!

Kanada zveřejnila nové rekordy v ideálních modelových sériových problémech a tabulka se téměř zaplnila! Zjistil jsem to včera večer. Publikování  mého rekordního SH=61 (K+P minimal) zřejmě přimělo skladatele k činnosti.
ser-=55.
V rychlosti jsem to proběhl a kupodivu našel vylepšení!
V následujícím originálu již nestojí král v šachu a je o 2 tahy delší!
ser-=57
I mistr tesař se někdy utne. Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Test počítačem je O.K.!
Bílý provede sérii 57 tahů a po posledním tahu v sérii vznikne na šachovnici ideální modelový pat.
Černý v tomto druhu problému netahá.
ser-=60
Skvělá konečná úprava!!

Ještě zajímavá informace! Psal mi včera večer Ján Golha, že pozici (ser-=57 i ser-=60) odeslal do Kanady, ale jak jsem zjistil, jeho král stál také v šachu! Přidání pěšce na h7 je ale opravdu vtipné! Nemohl jsem přijít na to, jak tohoto prodloužení dosáhnout a šel raději spát.

Podle mého názoru by mělo být autorství zachováno a je spravedlivé. Spoluautorem by mohl být klidně i Cornel Pacurar a vůbec bych mu to neměl za zlé. On znal totiž již určitě obě pozice a klidně mohl uveřejnit nový originál se 4 autory. Ján Golha měl oproti mě velkou časovou výhodu! V továrně mi chybí sekretářka a mám spoustu práce, kterou za mě nikdo neudělá. Program Popeye mi navíc z počítače vymazali!!

Nevím ale, jestli ser-=60 vydrží. To se ukáže časem a možná padne velmi brzy!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...