sobota 26. února 2011

Pane učiteli, už je čas!

V těchto dnech jistě pánové z Ideal Mate Review sledují nečekaný nárust publikovaných úloh s modelovými obrazci a nevěřícně kroutí hlavou. Jen v Česku a Kanadě se jich objevilo požehnaně. Je to zapříčiněno honbou za rekordy, kdy se autoři snaží přepsat historické tabulky, nebo se do nich třeba jen na malou chvíli zapsat! Patřím mezi ty skladatele, kteří se o to také pokouší. Dostal jsem nápad, jak za pomoci jednoho schématu s proměnou na a8 vytvořit nový rekord v sériovém matu a patu. Ano úloha splňuje obě podmínky a je v tomto směru doufám rekordní.
Nebo zná snad někdo delší? Mat, který po sérii 61 tahů bílého vznikne je tak čistý, že čistější ani být nemůže! Hledím do pozice několik dlouhých hodin, protože mě znepokojuje jeden zbylý pěšec a nevím kam s ním.
Slyším však hlas, který mi říká: Pane učiteli, už je čas, musíme jít! Ano světová skladatelská špička nikdy nespí a rekordem si nemůže být nikdo nikdy jist! Rozhodl jsem se tedy nový rekord uveřejnit, protože o autoru posledního zde publikovaném rekordu rozhodovalo jen několik hodin a možná i minut!

Tahá jen bílý a po sérii 61 tahů vznikne na šachovnici ideální modelový mat! Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni. Jen pro zajímavost uvádím, že program Popeye řeší nový rekord v čase: solution finished. Time = 0.197 s
Využij této jedinečné příležitosti a zkus nový rekord vyřešit jako druhý v pořadí!

Prvním úspěšným řešitelem se stal FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak, který řešení vtipně zakódoval. Je zde malá nesrovnalost, ale program Popeye říká, že to mám uznat! Blahopřeji!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...