sobota 12. února 2011

Ideální modelový pat pěšcem!

Již celý týden je zde umístěna chytrá tabulka s rekordy v ideálním modelovém matu a patu s prázdnými okénky a nikdo nepše. Já vím, že vytvořit něco takového není zas tak jednoduché. Pravidla pro ideální modelový pat nebo mat jsou totiž velmi přísná. Na šachovnici nesmí zůstat nic navíc a vše musí spolupracovat na závěrečném obrazci.

Krátce jsem se zamyslel a použil pro nový rekord v sériové úloze ve které patuje tah bílým pěšcem velmi dobře známé schéma. Již před 23 lety král často pobíhal mezi třemi lehkými figurami za účelem rekordu, a vlastně pobíhá dodnes! Podmínka sériového patu je prostá, tahá jen bílý a po sérii 61 tahů bude černý pat. Na šachovnici vznikne ten nejčistější modelový pat pěšcem jaký znám!
ser-=61
Sériový pat vznikl poměrně lehce. Pohrál jsem si jen s pěšci. Možná bych měl právě teď začít na problému tvrdě makat, ale dám šanci i jiným! Pevně věřím, že v Ideal Mate Review neznají nic delšího. Jedná se zřejmě zároveň o rekordní sériový pat v minimálce (K+P minimal), kde patuje tah pěšcem.

Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni.

14.2.2011
Prvním úspěšným řešitelem se stal FIDE mistr řešení pan Josef Stašiak, který již vyřešil jiné případy! Pokud si chce někdo opravdu regulérně zařešit, doporučuji nečíst komentáře.
Vypadá to nadějně, rekord již přečkal pár desítek hodin, tak snad mě nikdo v příštích hodinách nedojebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...