úterý 28. září 2010

Rekord z roku 1989 vymazán!!!

Včera mne Ján Golha informoval, že v StrateGems byl uveřejněn rekordní problém v sériovém pomocném patu. Jedná se o rekord ve kterém po sérii tahů černého 1 tah bílého provede král a splní se tak podmínka úlohy. Dvojici srbských autorů zřejmě inspiroval můj nekorektní pokus z roku 2000. Divil jsem se, že problém nezveřejnili na Internetu. Možná, že mne chtěli překvapit... Pozici jsem důkladně prozkoumal a vypadala opravdu dokonale.
ser-h=120
Někdy se však autor zasekne a nic nového již neobjeví, což znám nejlépe ze své vlastní zkušenosti. Po chvíli jsem přece jen našel způsob jak ušetřit černého pěšce. Doufám, že se autoři tohoto jinak skvělého problému nebudou zlobit, když se u diagramu taky "vyfotím."
SH=120 (14+6)
Spočítal jsem kameny (20) a zjistil, že hodnota rekordu s 19 kameny je 116 tahů. Malou úpravou pozice  jsem dosáhl postavení s 19 kameny a řešení bylo jen o 2 tahy kratší. Rekord bratrů Tomaševičů z roku 1989 je tak z chytré tabulky navždy vymazán! Rozhodl jsem se uvést jako spoluautora i Jána Golhu, protože bez jeho cenné informace by nový rekord jen tak rychle nevznikl.
Mr.Been
SH=118
Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Program Popeye ověřoval posledních 34 tahů téměř 1,5 hodiny! Jako celek by snad ověřil SH=118 jen program Alybadix.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...