středa 22. září 2010

Nejčistější modelové paty!

Internetový turnaj o kterém jsem se zmínil v mém posledním článku již za pár dnů končí a proto je na čase uveřejnit další rekordní problémy. Jedná se o ideální modelové paty v sériové úloze, ve které patují černého krále obě lehké figury. Tahá jen bílý a po sérii 50 tahů vznikne ideální modelový pat po tahu jezdcem. Není známa doposud žádná delší úloha! Test počítačem je O.K.!
ser-=50

A zde je další rekord, po sérii 53 tahů bílého patuje černého krále tah střelcem. Program Popeye našel sice autorské řešení, ale test jsem musel přerušit, protože i po uplynutí dlouhých hodin to vypadalo, že bude hledat ještě týdny.
ser-=53
Kanada uvádí ve své tabulce rekordů jen 13 tahů. Zastavil jsem se na 53 a dál se nemůžu hnout. V nejbližších dnech bude do pozice bít celý svět a uvidí se, zda schéma podle kterého vznikly dva nové rekordy nápor vydrží.

Tak to je teda fofr! Ján Golha přidává on-line(!) nový rekord v sériovém patu jezdcem!
ser-=53
Po sérii 53 tahů bílého vznikne na šachovnici ten nejčistější modelový pat jaký znám!
Jen aby schéma vydrželo...

Konečně jsem se taky probudil! Zde je nový rekord po závěrečném tahu střelcem!
ser-=54
Stále je co vylepšovat! Ještě štěstí, že mnozí skladatelé se věnují v internetovém turnaji těm Marine kamenům! Rekord je posunut na 59 tahů! Na tuto pozici jsem přišel před pár hodinami bez šachovnice. Samozřejmě jsem byl bez PC a pěkně nervózní! Ale to je to kouzlo tvorby rekordů on-line! Je to samozřejmě zároveň také ten nejlepší způsob jak o rekord přijít.
ser-=59
Ján Golha staví věž na a8 a nový rekord má hodnotu 60 tahů!
ser-=60
Dnes 27.9. jsem se opět na pozici podíval a nový rekord je na světě! Internetový turnaj již skončil a nebylo by určitě dobré zbytečně dlouho do pozice hledět. V ser-=55 patuje černého krále po sérii 55 tahů bílého závěrečný tah jezdcem.
ser-=55
Po odstranění pěšce na a6 má úloha 2 řešení. V jednom patuje jezdec a v druhém trochu odlišném, střelec! Diagramů je v tomto článku víc, ale čtenář se může alespoň podívat, jak takový on-line rekord vzniká.
28.2.2011: Rekord v sériovém patu střelcem byl 27.2.2011 překonán!
Autorem ser-=95 je Zoran Sibinovič.

Úspěšní řešitelé zde budou uveřejněni! Stačí uvést jen klíčové tahy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...