pondělí 28. června 2010

Opustil nás Petr Votava

Velmi smutná zpráva přišla dnes ze Zlínka:

Oznamují všem šachovým přátelům, že naše řady opustil Petr Votava, dlouholetý dobrý přítel a propagátor šachů.
Na jeho poslední cestě jej doprovodíme ve středu 30.června 2010 ve 13.00 hodin v obřadní síni zlínského krematoria. Čest jeho památce.

Petra Votavu jsem osobně poznal. Byl to výborný člověk, který se rád pobavil a v jeho přítomnosti bylo vždy na něco vzpomínat! Věnoval se kromě praktického šachu, kde dosáhl titulu KM i šachu problémovému. Prvotinu publikoval v ŠU 11/1971. Publikoval asi 5 problémů, některé společně s Pavlem Vyoralem. Prvotinu kterou složil právě s Pavlem Vyoralem (SH#13) jsem po 39 letech ověřil programem Popeye a ukázala se nekorektní. Na tuto skutečnost však poukázali tenkrát i řešitelé. Další Petrovi úlohy bohužel neznám. Pokud mi někdo zašle něco z jeho tvorby, rád jeho práci zde zveřejním.
SH#13
Je zajímavé, že nekorektnost u SH#13 nikdo v redakci nenašel. Jako autor je zde uveden Z. Votava, ale určitě se jedná o chybu tisku. Pavel Vyoral ani Petr Votava neměli v roce 1971 žádný program, za pomoci kterého by tak dlouhý sériový pomocný mat ověřili. Určitě by během několika vteřin přišli na to, že po přidání bílého pěšce na b4 odstraní všechna vedlejší řešení a intence autorů zůstane zachována! Podmínka úlohy je následující: Černý provede sérii 13 tahů a po ukončení této sérii dá bílý jedním tahem černému králi mat.
SH#13
Petr Votava byl především hráč a to "velmi dobrý hráč"! Vzpomněl jsem si na jednu historku, kterou jsem vyslechl od spolupracovníků z továrny, kde Petr nějaký čas pracoval ve vedoucí funkci. Tato historka je doložena očitým svědectvím a opravdu se před několika desítky let stala. Petr chodíval  po práci na pivo do restaurace Bayer (Barik) v Otrokovicích, kde to tenkrát opravdu žilo! Žádná restaurace U mašinky ani U pecivála tehdy neexistovala a hodně zaměstnanců z továrny kde Petr pracoval chodilo právě zde. Podle vyprávění se tady nehrály jen karty a  kostky, ale i šachy. Petr už tehdy jako silný hráč byl v restauraci vyzván nějakým zřejmě slovenským turistou, který se tituloval jako "majster", na partii šachu. Petr ze začátku záměrně neukázal všechnu svoji sílu, i když na stole byly i padesátikoruny.
Jakmile však částka o kterou se hrálo narůstala, lepšila se i jeho hra! Podle očitých svědků hrál Petr poslední partii o 1000,- Kč s tím, že bude hrát bez věže. Tu partii údajný "majster" prohrál a pravil: Pánko, dajte niečo na vlak... 
Na Petra Votavu nelze zapomenout!


Čest jeho památce

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...