čtvrtek 2. července 2009

Rekordní sekvence tahů bez braní a tahu pěšcem!!!

V současné době pracuji na schématu, které nedávno opět velmi úspěšně použil Cornel Pacurar. Podařilo se mi doufám vytvořit nový délkový rekord v sekvenci tahů bez braní a tahu pěšcem. Pátral jsem v historii a nejdelší sekvence tahů bez braní v sériovém pomocném matu je zřejmě SH#38 z roku 1974, jehož autorem je Alexandr Atanasijevič. V Šachové skladbě č.87 IV/2005 byl uveřejněn rekordní SH#59 s proměněným materiálem za účelem absolutního rekordu, kde je sekvence za pomoci černých bělopolých střelců natáhnuta na neuvěřitelných 59 tahů! Vrátil jsem se opět po letech k této problematice a vytvořil sériový pomocný mat, ve kterém je sekvence tahů bez braní a tahu pěšcem 44 tahů! Není zde ani jeden proměněný kámen a úloha je ověřena počítačem.

Krátce k řešení. Černý provede sérii 45 tahů a po úspěšném absolvování této série, dá bílý jedním tahem mat! Řešitel může objevit rekordní sérii 44 tahů bez braní a z pozice je patrné, že černý pěšec také nemá šanci táhnout. Budu velmi rád, pokud někdo mé tvrzení vyvrátí a rozšíří tak moje obzory z oblasti problémového šachu.

Reaguji na zajímavý komentář, který vložil Cornel Pacurar. Zamyslel jsem se a umístil na blog nejdelší sériový pomocný mat, ve kterém je zpracována rekordní sekvence 44 tahů bez braní a tahu pěšcem. Naštěstí nemám vůbec žádný problém uveřejnit nový rekord okamžitě.

Poslední tah bílého byl Jfd8+! Nové rekordy vznikají neustále. Jen je důležité přijít s něčím novým.
Vyhrává pak většinou ten nejrychlejší a nejbystřejší!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...