neděle 12. července 2009

Nové světové rekordy v sériovém braní v online přenosu!!!

Na úvod mého článku chci ještě vysvětlit podmínku sériového braní, která je podle mého názoru zcela jasná a srozumitelná. Tahá jen bílý a posledním tahem v sérii bere černý kámen. Je to vlastně jen taková "malá skládanka". Již několik týdnů se zde tvoří online rekordy v sériovém braní, což je událost, ke které dochází maximálně jednou za 18 let! Měl jsem to velké štěstí, že kanadský skladatel Cornel Pacurar mi zaslal několik rekordních originálů. Jeho rekordy, šokovaly nejen mne, ale i skladatele po celém světě. Jeden z jeho nových objevů se zde již několik týdnů online pitvá!
Čtenáře bude určitě zajímat, jak nové rekordy vznikly. Měl jsem celý týden dovolenou a spoustu času na to, abych mohl hledět nerušeně dlouhé hodiny do šachovnice. Řeknu popravdě, že jsem musel projít stovky pozic, než vznikl rekordní osmikamenáč. Vzpomenu zde ještě zajímavou skutečnost, která se vznikem nových rekordů úzce souvisí. Jeden z členů týmu, Ivan Skoba nám zaslal již dříve schéma, které jsem 23.6.2009 obdržel dokonce od jednoho uživatele You Tube (viz diagram). Je zde proměněný černý střelec, ale dlouhých 32 tahů vedoucích k cíli.
Jistě si každý dovede představit, jak jsem tehdy netrpělivě kopíroval FEN notaci od gresach.
Při mých marných pokusech jsem si vzpomněl i na gresach a opět postavil schéma s proměněným střelcem na šachovnici. Byla to zrovna ta poslední ze stovek pozic, které jsem doposud prošel. Pak už nevím, ale jezdce jsem musel postavit na pole e5, odstranil střelce na h2 a sledoval bílého krále na e8. Duál na b5 jsem eliminoval kupodivu okamžitě přidáním jezdce na a3. Následovalo již jen překvapivé počítání tahů. Rekord s 9 kameny vznikl přidáním černého pěšce.

Je velmi pravděpodobné, že tato pozice by mohla být utajena klidně i desítky let, ale šestý smysl mi říká na nic nečekat a rychle publikovat! Nelze totiž vyloučit, že Jožka Koloběžka a Ferda Mravenec již mají naši stopu a časový náskok se ztenčil jen na několik hodin!


Zde jen pro informaci již vymazaný rekord Branka Koludrovice z roku 1991.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...