sobota 22. října 2016

Úvod do taktiky - lekce č.2 (!)

Dnes v druhé naší lekci se dozvíme co všechno je možné v šachové partii objevit! Ovládání základů šachové taktiky z nás udělá daleko lepší hráče! Šachová taktika je údajně malou násobilkou šachu, no a kdo neovládá malou násobilku ten to má daleko těžší. Velmistr Viktor Korčnoj ještě ve svých 85 letech řešil denně taktické úlohy a udržoval si tak mistrovskou úroveň.

Nejlepší a přímo zábavnou formu ke zlepšení se v šachové taktice jsem našel zde. Na doporučení jsem se zaregistroval a začal řešit standartní taktické úlohy. Každý nově registrovaný hráč nebo řešitel dostane přidělené krásné nasazovací Elo 1500 a pak už záleží jen na jeho schopnostech. Na chesstempo.com je zaregistrováno přes 550 000 aktivních uživatelů! Řešiteli jsou nabízeny desetitisíce pozic s již sehraných partiích. Pokud najdeš správný postup, tak blahopřeji, hrál jsi to přesně jako velmistr! Evidují, že jsem již řešil přes 370 diagramů při 69% úspěšnosti s Elem standard něco málo přes 1900.

Některé pozice jsou fakt záludné a nestačí najít jen správný úvodník. Při správném řešení už jen sbíráš diplomy a mají jich tu připravených opravdu hodně! Není důležitý čas řešení, ale správnost.

Ještě před registrací doporučuji shlédnout následující video, ve kterém FIDE trenér Peter Paleček vysvětluje základy taktiky. Při řešení pamatuj na pravidlo, že na první na co se dívám je šach a nejen můj, ale i soupeřův a až pak na další tahy kandidáty! Je to vlastně takový klíč ke správnému postupu, který opravdu funguje!



Při řešení taktických úkolů si zlepšíme samozřejmě i propočet. Věřím, že pak bude stačit jen solidní zahájení a základy koncovek, kam už se budeme dostávat snad jen zřídka! Je důležité, aby jsme se při pohledu na šachovnici cítili pohodlně jako doma, čehož lze dosáhnout pravidelným řešením! Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...