úterý 15. června 2010

Nesmiřitelní

Jako malý parchant jsem se rád díval na všechny akční scény.
Problém byl v tom, že většinou mě od televize odehnali a v současné době se díky Internetu už jen snažím přijít na to, který film jsem před 40 lety neviděl do konce. Při pročítání scénářů starších westernů, mne zaujal film z roku 1992 Nesmiřitelní. Hned jsem jej zhlédl a mohu všem jen doporučit.

William Munny (Clint Eastwood) byl kdysi vyhlášeným vrahem a pijákem. Své chmurné minulosti se kvůli ženě zřekl. Už deset let má vlastní farmu, ale není to snadné živobytí, protože po smrti své ženy se musí se dvěma dětmi protloukat sám. Munny potřebuje peníze. Mohl by si vydělat tisíc dolarů, jak tvrdí nějaký mladík, kdyby se na čas vrátil ke starému řemeslu. Munnyho zná z pistolnických legend, a proto by šel rád do toho s ním. V Big Whiskey hledají vraha: prostitutky  vypsaly odměnu za likvidaci obou kovbojů, kteří v opilosti brutálně pořezali nožem jednu jejich kolegyni, a šerif je podle jejich názoru přiměřeně nepotrestal. Chtějí odplatu, proto dají dohromady všechny své peníze, aby mohly zaplatit mstitele. Munny svolí jen nerad. S jeho střeleckým uměním to už není žádná sláva, jen s námahou se vůbec dostane do sedla koně.
Zláká také svého černošského parťáka Neda Logana (Morgan Freeman), jenž ze starého přátelství ještě jednou sundá pušku ze zdi. Zelenáč, kterému podle jeho zbraně říkají Schofield Kid, je chlapec, jehož řeči jsou jen planým žvaněním. Jak se brzy ukáže, je silně krátkozraký. Toto trio, vzbuzující spíše soucit než strach, se vydá na cestu, jejímž účelem je sprovodit ze světa dva kovboje...

Film získal celkově čtyři Oscary - nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší herec ve vedlejší roli a nejlepší střih.

Velmi zajímavá je závěrečná scéna, kdy Munny vychází na ulici. Silně mi připomíná vznik posledního světového rekordu v sériovém pomocném patu věží! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...