středa 21. dubna 2010

Rekord z roku 1992 vymazán!

Skladatelé z celého světa se snaží neustále přepisovat historické tabulky s rekordními záznamy. Není to však nic jednoduchého a může to obnášet i stovky bezúspěšně strávených hodin za šachovnicí. Na stránkách Václava Kotěšovce jsem našel odkaz na stránky (Series-Movers Informal Tourney), jejichž autorem je přítel Cornel Pacurar. Celý svět zde může obdivovat nové rekordy v sériovém pomocném šachu, které našel díky své pozornosti Arno Tüngler. Abych řekl pravdu, tak mu spadly přímo do klína! Tomislav Petrovič totiž přehlédl v roce 1992 možnost, jak rekordní pozice s 19 a 20 kameny nepatrnou úpravou zjednodušit.
sh+42
Příčina byla v tom, že začal tvořit rekordy zřejmě od maximálního počtu kamenů. Mnoho skladatelů tyto pozice roky zkoumalo a až Arno Tüngler odstranil bílého střelce na a2 a nahradil jej pěšcem s dalším umístěním bílé věže na a1. Blahopřeji, právě tak se dělají rekordy! Našel jsem zde i Arnovu verzi nového absolutního rekordu, která je na rozdíl od úlohy T.Petroviče ekonomičtější v tom, že nešachuje dáma, ale bílý jezdec. Líbí se mi, že se zde klade důraz i na ekonomiku pozice.
Program Popeye mi však řekl, že nemůže najít poslední tah bílého. I Rybka3 souhlasí. Nelze tedy po poradě s mými programy nový ekonomičtější rekord uznat! Je zajímavé, že počítadlo zde hlásí přes 700 návštěv, ale nikdo nic nenamítá!
sh+46

Zde znovu nemůžeme nalézt poslední tah bílého!

sh+43
V úvodu řešení je chyba. Černý král sebere jezdce na a7, pak je již vše v pořádku.


Nový rekord v sériovém pomocném šachu s 20 kameny, ve kterém lze najít bez obtíží poslední tah bílého.
sh+43
Je docela možné, že právě tento nový rekord s 20 kameny má již nějaký začínající skladatel na svých stránkách a raduje se z prvního "velkého úlovku". Já však předpokládám, že tomu tak zatím není a ser-h+43 s 20 kameny zde publikuji veřejně jako první. Podle vzoru T. Petroviče šachuje bílá dáma na a6.

Podmínka úlohy je jednoduchá, tahá jen černý a dělá vše pro to, aby mu bílý mohl dát co nejdříve šach. Umístění krále do šachu hned v úvodu není na závadu, stejně tak jako v rekordním sh+46 od Tomislava Petroviče. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...