neděle 28. prosince 2008

Made in Russia!

Nedávno jsem získal zajímavé informace ze světa problémového šachu a jednu úlohu, která mi připadala rekordní, odeslal příteli Grigoriji.
Až po odeslání #72 jsem zjistil, že rekord se samotným bílým pěšcem má dokonce 122 tahů. Nápravu však zjednal velmi rychle Alexandr Semeněnko, který #122 také našel. Grigorij Popov, jenž je opravdovým specialistou na vícetahové úlohy, použil schéma k vytvoření dvou nových rekordů na téma K+P a K+D proti všem. Možná se někdo zeptá, proč jsem tuto úpravu neprovedl sám? Přiznám se, že jsem byl novými informacemi naprosto zaskočen.

Zaujal mě především SH=42 a ser.=73. Oba tyto tehdy rekordní problémy, dokonale odvedly od #72 mou pozornost. Mezitím co jsem se zabýval sériovými problémy, Grigorij pracoval také. Během několika málo dnů tak vznikly čtyři nové délkové rekordy.
Dva z nich, zde ještě neuveřejněné, nyní představuji.

K+P proti všem


K+D proti všem

Na webu 63+1 jsem objevil problém, kde dáma bojuje proti černé armádě 64(!) tahů. Autorem je problémista z USA, Gustave Charles Reichhelm (6.11.1839 - 30.11. 1905). Úlohu jsem nejdříve zkrátil na 61 tahů, pak ale našel i nejlepší obranu -53...c4 a zjistil, že má opravdu 64 tahů.
Je ale plná duálů a hlavně závěr není zrovna líbivý.

V současné době je hodnota délkového rekordu K+D proti všem 77 tahů. Více informací zde.

Rusko nemá jen skvělé šachové skladatele a praktické hráče.
Má i vynikajicí mladé interprety!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...