sobota 11. října 2008

Nenad Petrovič















Nenad Petrovič byl prvním chorvatským velmistrem v kompozičním šachu. Narodil se 7.9.1907 v Záhřebu. V roce 1947 se stal mistrem světa v řešení.
Publikoval asi 650 šachových problémů. Tento velký skladatel zemřel 9.11.1989. Jeho asi nejznámější problém, který je určitě znám i praktickým hráčům a byl otištěn v mnoha knihách, zde uvádím.


Tento rekord nebude zřejmě již nikdy překonán. V pozici může bílý na tahu dát mat černému králi na 105 způsobů! Tak bych chtěl stát s Kasparovem! Je docela problém něco zatáhnout a nedát mat. Pozice je zcela legální. Malou retrográdní analýzou zjistíme, že poslední tah černého mohl být jen ...a7-a6. Diagram, kde někdo počítal bílé dámy pochází z časopisu Problem (r.1952), který vycházel v bývalé Jugoslávii. Abych se přiznal, tak jen ztěží bych všechny maty našel a spočítal.



Našel jsem další zajímavý rekordní problém Nenada Petroviče. V pozici je celkem 18 dam a bílý i černý provede celkem 324 tahů. Vůbec nemám odvahu tahy počítat. I tento rekord nebude zřejmě nikdy překonán. Nebo se snad někdo pokusí Nenada překonat?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...