úterý 3. června 2008

Směj se a jsi všech, plač a zůstaneš sám!

Je všeobecně známo, že smích uzdravuje.
Každý se směje něčemu jinému. U někoho vyvolá záchvat smíchu, když šéf uklouzne na slupce od banánu, jiný k tomu potřebuje výhru v loterii. Lidé se smějí, když jsou nervózní, ale také když je někdo lechtá. Depresivní lidé se údajně nesmějí nikdy. Ženy se smějí častěji než muži a děti mnohokrát více než dospělí. Podle průzkumů se předškolní děti smějí asi 400krát za den.
Už starověký lékař Hippokrates prohlašoval, že "zlostná mysl křečovitě svírá srdce, veselá je nechává svobodněji tepat."

Pygmejové se smějí tak dlouho, dokud se jim nepodlomí kolena a nespadnou na zem. Němci se prý smějí daleko méně než Američané. Proč, to nikdo neví. Také severské národy se údajně smějí méně než lidé z jihu planety. Psycholog Eckman a neurolog Davidson při svých výzkumech zjistili, že při simulovaném úsměvu a smíchu nebyly změny proudů v mozku sledovaných osob o nic menší než při smíchu spontánním. Pokud se tedy postavíte před zrcadlo a budete se vesele usmívat nebo se smát, budete se cítit lépe, uvolníte se a zřejmě posílíte obranné schopnosti organizmu, stejně jako kdybyste se smáli spontánně.
Smích a úsměv jsou brána a dveře, jimiž se může do člověka dostat mnoho dobrého.
Skutečnost, že člověk nemá nad smíchem vědomou kontrolu, svědčí o tom, že máme smích zřejmě zakódován už v genech!
Dále se praví:
Smích je nejlepší lékař.
Lepší je být k smíchu než k ničemu.
Štěstí se nastěhuje do domu, z jehož oken zní smích.
Úsměv napovídá, že srdce je doma a smích ten prý přímo tahá hřebíky z rakve.
Čas strávený smíchem, je čas strávený s bohy.
Žiješ - tak se nezapomeň smát.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...