sobota 17. května 2008

Exošach

Určitě každý hráč pozná věž, střelce nebo jezdce. V oblasti problémového šachu však můžete nalézt figur mnohem více. Slyšel jsi někdy třeba o zebře, velbloudovi, bleše nebo ježkovi? Všechny tyto figury a ještě mnoho jiných, lze v takzvaném exošachu najít. A kdo tyto nové kameny vymyslel? No přece šachoví skladatelé!
Exošach představuje nekonečné a nevyčerpatelné množství možností. K exokamenům totiž můžeme přidat ještě exošachovnice a exopodmínky! Světový exoskladatel může namixovat takový problém, který není schopen pochválit žádný řešitel.
Jen si představ samomat-maximálník na prstencové šachovnici s použitím čínských kamenů v bezšachovém šachu, přičemž úvodník s braním mimochodem odůvodňuje retrográdní analýza.
Je třeba si uvědomit že vzhledem k nepřebernému množství krás exokompozičního šachu je počet obyvatel na zeměkouli přece jen omezen k získání mnoha přívrženců.

Uvádím pár příkladů, které si troufám jako naprostý laik zařadit do takzvané oblasti "tvrdého exa".
Sériové pomocníky jsou vlastně také exoproblémy, ale v porovnání s výše uvedenými příklady mi však připadají jako "ortodoxní úlohy". Není vůbec jednoduché se v oblasti exošachu prosadit. Můj tehdy rekordní SH=30 v soutěži ŠU 2003-2004 naprosto vyhořel! V rozhodnutí bylo sice uvedeno, že soutěže se zůčastnila jedna významná úloha, ale ani neuvedli ve výsledcích podmínku. Je docela možné, že rozhodčí tohoto oddělení a C.J. Morse jehož SH=29 (The Problemist 1970) padl až v roce 2004 se znali. Nemohl jsem vůbec nic namítat, protože vyznamenaným úlohám naprosto nerozumím!
V anketě je možné se k exošachu vyjádřit. Já hlasoval pro poslední možnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...