sobota 8. března 2008

Samomat v 211 tazích!

Samomat je typ šachové úlohy, při němž bílý, táhnoucí první, musí donutit v určeném počtu tahů černého, aby dal bílému mat proti své vůli. Samozřejmě se tomuto černý brání ze všech sil!
V knize Abeceda šachového problému na str.197 pšou, že W.Shinkman r.1907 uveřejnil v La Stratégie 423 tahový samomat. Sám ho zkrátil na 418 tahů, ale později J.N.Babson a F.M.Curtiss provedli zkrácení nejdřív na 364 a později na 298 tahů. Hledali jsme společně s mojí sekretářkou tento problém všude možně, ale nic jsme nenašli. Poprosil jsem tedy o pomoc přítele Václava Kotěšovce. O této úloze nevěděl a v databázi WinChloe žádná taková nebyla. Předpokládáme, že se jako většina podobných úloh ukázal asi být i tento samomat nekorektní.

Za rekordně dlouhý ortodoxní samomat byl dlouhou dobu považován s#242 (je citován např. ve známé knize Jeremy Morse: "Chess problems: Tasks and Records", 1995), ve WinChloe je však uvedena nekorektnost.
Nevím kdo tak neuvěřitelně samomat rozbil. Vedlejší řešení je kromě jednoho duálu ve 224. tahu naprosto čisté!
Z těch samomatů, které se zatím nepodařilo rozbít, tak zůstává nejdelší s#211 (řešení je ve francouzské notaci). Dánský skladatel Walther Jorgensen předvádí na šachovnici nevídané tempovací manévry.

Možná všichni neví, že podobné skladby (na rozdíl od pomocných a seriových úloh) jsou počítačem naprosto netestovatelné. Přímé úlohy a samomaty takových délek prostě testovat kompletně nelze.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odešla zlínská legenda

 Smutná zpráva přišla ze Zlínka. Dne 23.2.2022 nás opustil kamarád a silný    klubový hráč, kterého musel znát ve Zlínskem kraji každý šachi...